Paadje op kerkhof in Alveringem is te smal voor rolstoelgebruikers

Rolstoelgebruiker Daniel Vanhoutte vond slechts enkele stabiele plekjes bij de graven van zijn vrienden Jean en Maurice. "Je met één wiel door de losse grond moeten wroeten, is knap lastig", zegt hij. (foto AB)
Redactie KW

Daniel Vanhoutte uit Alveringem vraagt het gemeentebestuur om zo mogelijk iets meer zorg en aandacht te besteden aan de netheid en bereikbaarheid van de graven van overledenen, en specifiek zij die begraven zijn in de blote grond op het nieuwe kerkhof. “Op weg naar het graf van mijn goede vriend is mijn rolstoel bijna omgekanteld.”

Rolstoelgebruiker Daniel Vanhoutte heeft twee vrienden die op het nieuw kerkhof in de Hoogstraat ‘in de blote grond’ begraven liggen. Onlangs ging hij met de hulp van een begeleider naar hun graf. Het was een hachelijke onderneming om tot bij hen te geraken! En Daniel was naar eigen zeggen ook teleurgesteld over het gebrek aan netheid. “Niet iedereen heeft het geluk van een mooi zerk op zijn of haar graf te kunnen hebben“, stelt Daniel. “En opnieuw heeft ook niet iedereen het geluk van nabestaanden te hebben die hun graf in de blote grond toch een beetje netjes kunnen houden. Er staat vrij veel onkruid op en dat oogt slordig. En zo stel ik mij de vraag of de gemeente en het betrokken personeel niet wat extra aandacht kunnen geven aan de graven van deze minder gefortuneerde overledenen. In Houtem – waar ik vroeger woonde – had men daar alvast oog voor.”

Ik hoop dat de gemeente de toegankelijkheid wil aanpassen

Maar Daniel wil nog een pijnpunt aankaarten. Het berijdbare pad tussen de graven hier is amper 60 centimeter breed. Terwijl een rolwagen toch al snel 1 meter breed is. En dus was het met 1 wiel op de tegels rijden en met het andere in de losse en vaak lager gelegen aarde. Balanceren dus tussen recht blijven en omkantelen. “Ik hoop dat de gemeente de toegankelijkheid tot deze graven – er liggen er heel wat aan weerskanten van dit smalle pad – wil aanpassen”, zegt Daniel.

Reactie burgemeester

Dit zijn twee terechte opmerkingen“, reageert burgemeester Liefooghe. “Op graven zonder zerk is het niet abnormaal dat er gras groeit, maar het onkruid uittrekken, behoort tot de kerntaken van het personeel van de gemeentelijke groendienst. Het is inderdaad evident dat men dit meeneemt tijdens het algemene onderhoud van het kerkhof.”

Wat de slechte toegankelijkheid betreft, wil ik mij verontschuldigen tegenover Daniel en eventuele andere rolstoelgebruikers. Het is goed dat deze opmerking gemaakt wordt. Wie niet in een rolwagen zit, staat hier niet bij stil. Ik zal opdracht geven om dit pad te verbreden”, geeft Gerard Liefooghe nog mee.

Praktisch

Afwachten of dit ook praktisch realiseerbaar is. Op deze plek op het kerkhof lijken de graven immers dichter tegenover elkaar te liggen dan op de meeste andere plaatsen. En voor een graf moet er toch ook voldoende plaats zijn om desgewenst wat bloemen te planten.

(AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier