Weekbodefotograaf Jos Bogaerts op 77-jarige leeftijd overleden in Roeselare

Jos Bogaerts was als fotograaf onder meer het gezicht van De Weekbode. © STEFAAN BEEL
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Donderdag 2 februari is Jos Bogaerts overleden in Roeselare. Hij stond meer dan 50 jaar bekend als Foto Jos, als fotograaf was hij onder meer het gezicht van De Weekbode.

Jos Bogaerts groeide op in Krottegem. Zijn eerste stappen als fotograaf zette hij bij Het Wekelijks Nieuws om later de overstap te maken naar De Weekbode, waar hij van alle markten thuis was. “Ik trok in het begin naar alle cafés om de verenigingen op foto te zetten”, vertelde hij ooit tijdens een interview. De passie voor het fototoestel was er altijd. “Voor mijn plechtige communie kreeg ik van mijn ouders een kodak, en niet zomaar een: een Zeiss Ikon, nog zo ene met een accordeon. Vanaf dat moment liet de fotografie me niet meer los. Ik nam lessen aan de academie in de Leenstraat. Naschools, want mijn vader wilde van die fotografie niet veel horen: ik moest metaalbewerker worden en vloog naar de vakschool. Maar ik had daar absoluut geen goesting voor. Mijn ouders hebben vaak ruzie gemaakt daarover, want mijn moeder wou me wél mijn zin geven. Enfin, het eind van het liedje was dat ik met mijn vader mee mocht gaan varen. Maar in het weekend waren we altijd thuis, en dan trok ik steevast naar de Mariastraat, om te kijken naar de foto’s in het uitstalraam van De Weekbode.”

Uiteindelijk zou hij zowat alles doen tijdens zijn carrière, tot zelfs medewerker fait divers waarbij hij dag en nacht paraat stond. De laatste jaren zette hij zich vooral in voor het familienieuws. Honderden pasgehuwde koppeltjes legde hij vast op de gevoelige plaat, ook op jubileums was hij steevast van de partij.

Volks figuur

Daarnaast was hij ook erg geëngageerd in verschillende verenigingen, hij was voorzitter van De Denker en stichtend lid en erevoorzitter van de Roeselaarse Perskring. Club Roeselare lag hem ook bijzonder nauw aan het hart. Als voormalig militair zette hij zich ook in voor de vaderlandslievende verenigingen. Bij herdenkingen was hij bijna altijd van de partij. Een van de hoogtepunten in zijn carrière was toen hij Koning Albert mocht ontmoeten tijdens zijn bezoek aan de Rodenbachstad.

Jos zal altijd bekend staan als een volks figuur, immer goedlachs. Iemand die gemist zal worden in de Roeselaarse perswereld. Bedankt voor alles.

De uitvaartplechtigheid voor Jos Bogaerts vindt volgende week zaterdag 11 februari plaats in de aula van uitvaartzorg Commeyne in Roeselare.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.