Voormalig voorzitter Voka regio Brugge Ludo Lievens overleden: “Bruggenbouwer en toeverlaat voor vele familiale ondernemingen”

Wijlen Ludo Lievens: voormalig voorzitter van Voka regio Brugge is overleden. © Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Bruggeling Ludo Lievens (66), voormalig voorzitter van ondernemersvereniging Voka regio Brugge, is op 3 mei na een slepende ziekte in Knokke-Heist overleden. Hij was de oprichter van het bekende fiscaal, juridisch en financieel advieskantoor Lievens & Co. De uitvaart van deze warme Bruggeling vindt plaats op zaterdag 11 mei om 11 uur in de Sint-Walburgakerk in Brugge.

Ludo Lievens zag het levenslicht op 6 juni 1957 in Roeselare. Hij groeide op in Zarren, maar belandde in 1980 in Brugge, na zijn master in de toegepaste economische wetenschappen, die hij behaalde aan de UFSIA in Antwerpen. Hij is gehuwd met Martine ‘Tine’ Schoonvliet en laat twee kinderen (Frédéric en Julie) en vijf kleinkinderen (Jules, Renée, Gaspard, Oscar en Zoé) na.

Expertise

Na vijf jaar gewerkt te hebben voor een Brugs fiscaal kantoor richtte hij in 1985 zijn eigen bedrijf op: Lievens & Co, met kantoren in Brugge, Brussel en Antwerpen, hielp ondernemers op scharnierpunten van hun bestaan zoeken naar juridische, fiscale, boekhoudkundige en economische oplossingen. Ludo Lievens stelde zijn expertise vooral ten dienste van grote familiebedrijven, maar ook van start-ups en scale-ups. Enkele jaren na de start vervoegde medevennoot Ludo Demeulenaere het groeiende team.

Zo begeleidde Lievens & Co jarenlang de groep Artes en is ook topchef Sergio Herman een vaste klant. Bovendien adviseerde Ludo Lievens Club Brugge bij de overgang van een vzw naar een naamloze vennootschap. Maar ook Cercle Brugge klopte bij Lievens & Co aan, toen de Vereniging verkocht werd aan AS Monaco.

Brainbrain

Lievens & Co telt 35 personeelsleden, zoon Frédéric Lievens is in 2014 als jonge vennoot toegetreden tot dit advieskantoor. In 2021 werd ook Dries Bertrem vennoot. Van 2013 tot 2021 was Ludo Lievens voorzitter van Voka regio Brugge. Deze Bruggeling ijverde mee voor een hoogwaardige research & development site in de Chartreuse in Sint-Michiels, voor de Voka-hub in het Businesscenter O’Forty in Oostkamp en de nieuwe zeesluis in Zeebrugge.

Bovendien bracht hij ondernemers uit de regio in contact met de Brugse campus van KU Leuven: samenwerken met de faculteit van de industriële ingenieurswetenschappen biedt opportuniteiten voor de West-Vlaamse bedrijven en houdt de braindrain tegen. Daarnaast stond Ludo Lievens mee aan de wieg van het platform Brugge Inc, dat startende ondernemers en doorgroeiers een ontmoetingsplatform en een locatie aanbiedt.

Bruggenbouwer

Zijn kinderen Julie en Frédéric omschrijven hun vader als volgt: “Onze papa was een klankbord en toeverlaat voor vele familiale ondernemingen. Een bruggenbouwer en een warme man. Voor zijn familie was hij een beschermend gezinshoofd, een liefhebbende man, papa en papie voor zijn vijf kleinkinderen waar hij zo trots op was. We zullen hem missen.”

Huidig voorzitter van Voka regio Brugge Xavier Vanneste benadrukt de verdiensten van zijn voorganger: “Ludo werkte graag in alle discretie achter de schermen, waar hij ten volle zijn sterkte als bruggenbouwer en belangenverdediger kon uitspelen.”

“Vanuit deze rol heeft hij voor meerdere belangrijke dossiers in de regio en voor lokale bedrijven doorbraken kunnen forceren. Ludo werkte met vertrowuen en creëerde op die manier ook vertrouwen bij alle partijen ornd de tafel. Tot op het laatste bleef hij betrokken bij meerdere dossiers. Wij gaan hem missen.”

Aan de diepbedroefde familie biedt onze redactie haar oprechte blijken van deelneming aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier