Oud-VU-parlementslid Franz Vansteenkiste uit Heule overleden

Franz Vansteenkiste zetelde in de Heulse en Kortrijkse gemeenteraad én in de Kamer.© NOM
Franz Vansteenkiste zetelde in de Heulse en Kortrijkse gemeenteraad én in de Kamer.© NOM
Noël Maes

In wzc Sint-Vincentius in Kortrijk is oud-politicus Franz Vansteenkiste uit Heule op 3 mei op 86-jarige leeftijd overleden. In de jaren tachtig zetelde hij in het parlement als volksvertegenwoordiger voor de Volksunie. Hij was in Heule ook schepen in de laatste gemeenteraad voor de fusie.

Franz Vansteenkiste stamt uit een oeroude Heulse familie. Een voorvader was in 1650 al schepen in Heule. Zelf is Franz op 25 februari 1935 geboren als oudste van de zeven kinderen van Eugène Vansteenkiste, die in Heule bekend was als brandweercommandant. Franz was pas zeven toen zijn moeder overleed. Zijn vader is daarna hertrouwd.

Flamingant en advocaat

In zijn studententijd werd zijn flamingantisme aangewakkerd door zijn lidmaatschap van onder meer het Algemeen Diets Jeugdverbond in zijn collegetijd en het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond aan de KU Leuven, waar hij in 1961 afstudeerde als doctor in de rechten. Hij vestigde zich als advocaat, eerst in de Kortrijksestraat, daarna aan de Dam in Kortrijk. Laatst woonde hij in een statig herenhuis in de Zeger van Heulestraat.

Na zijn studies werd Franz actief bij de Volksunie en hij werd voorzitter van de plaatselijke afdeling. Bij de Heulse gemeenteraadsverkiezingen van 1964 werd hij verkozen en van 1971 tot en met 1976 werd hij met de lijst Gemeentebelangen – waarop hij naast ACW’ers en CVP-middenstanders stond – schepen van Cultuur, Jeugd en Sport. Hij kantte zich tegen de fusie en er werd zelfs gefluisterd dat burgemeester Cattebeke toen voor de fusie met Kortrijk koos, omdat de CVP bang was voor de populariteit van de strekking-Vansteenkiste.

Na de fusie in 1977 werd Franz nog VU-gemeenteraadslid in Kortrijk tot 1988. Van 1978 tot 1981 was hij ook provincieraadslid. In 1981 werd hij dan voor de Volksunie tot volksvertegenwoordiger verkozen en bleef dit tot 1987. In dezelfde periode had hij ook een dubbelmandaat als lid van de Vlaamse Raad. Hij verdween dan een tijdlang uit het politieke leven tot hij in 2012 nog één keer op 77-jarige leeftijd een verrassende comeback maakte als N-VA-lijstduwer voor de gemeenteraadsverkiezingen in Kortrijk, maar hij werd niet verkozen.

Tineke van Heule

Franz Vansteenkiste ging er prat op dat René De Clercq, de tekstschrijver van ‘Tineke van Heule’ de oom was van zijn moeder. Hij belandde inderdaad in het comité van de Tinekesfeesten waarvan hij van 1971 voorzitter werd. In 1979 nam het comité na allerlei perikelen collectief ontslag.

Franz Vansteenkiste hield veel van cultuur, literatuur, kunst en theater. Daarnaast was hij sociaal ingesteld en heeft hij veel mensen geholpen die in de miserie zaten. De ene keer gaf hij luidruchtig en ongezouten zijn mening, een andere keer genoot hij rustig van een dichtbundel.

Hij bleef lang een ‘eeuwige vrijgezel’, maar trouwde dan toch op 69-jarige leeftijd met Danielle Gits, dochter van een Kortrijkse advocaat. Hij wordt begraven op zijn 17de huwelijksverjaardag.

De jongste jaren ging het minder goed met zijn gezondheid. Sinds anderhalf jaar verbleef hij in wzc Sint-Vincentius. Mandagmorgen is hij er overleden, nadat hij er pas enkele dagen teruggekeerd was na een opname in AZ Groeninge. De uitvaart heeft op zaterdag 8 mei in beperkte kring plaats in de aula van het crematorium Uitzicht in Kortrijk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.