Oud-burgemeester van Ruiselede Etienne Biebuyck (82) overleden

Etienne Biebuyck was van 1990 tot 2006 burgemeester van Ruiselede. © Archief KW
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Oud- en ere-burgemeester Etienne Biebuyck (RKD) is donderdag 28 maart overleden in het woonzorgcentrum Sint-Jozef in Ruiselede. Biebuyck was politiek actief sinds 1982 en werd burgemeester van Ruiselede, van 1990 tot 2006. “Ik ben nooit een echte politicus geweest,” liet hij zich ontvallen toen hij uiteindelijk zijn ambt neerlegde.

Etienne Biebuyck (1942-2024) richtte in Ruiselede de gelijknamige koelwarengroothandel op en zette op zijn 41ste zijn eerste stappen in de politiek. Hij zetelde eerst twee jaar als OCMW-raadslid en werd burgemeester in 1990, in opvolging van toenmalig burgemeester Dupont. Zestien jaar langs zou Etienne Biebuyck burgemeester blijven. En toch voelde hij zich nooit een echte politicus. “Ik heb altijd het beste voorgehad met de gemeente en de inwoners en doe het helemaal uit ideologie”, liet Biebuyck vaak verstaan. “Nu is geld verdienen een belangrijke drijfveer, maar in mijn tijd telde dat helemaal niet mee. We verdienden net genoeg, om onze pinten te betalen. Ik doe het uit liefde voor de job.”

Ere-burgemeester

Biebuyck zorgde er onder meer voor dat het Polenplein verfraaid werd, het Portaal geopend en het gemeentehuis gerenoveerd. Bij zijn afscheid in 2006 – vooral om gezondheidsredenen – liet hij al verstaan dat hij de politiek niet zou missen. Maar de vriendschap en de collegialiteit des te meer. “Ik wil wel onder de mensen blijven komen”, stelde hij meteen. Huidig burgemeester Greet De Roo volgde hem toen op. Hij bleef jarenlang voorzitter van voetbalclub De Groene Leeuwen. Na zijn afscheid kreeg hij in 2007 de titel van ere-burgemeester en ontving nog later de medaille als Ridder in de Orde van Leopold II. Op donderdag 28 maart is Etienne Biebuyck in het wzc Sint-Jozef overleden. Hij werd 82 jaar. De kerkdienst vindt woensdag 3 april om 10.30 uur plaats in Ruiselede.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier