‘Oostendse Édith Piaf’ is niet meer: “Vera had een gouden stem en gouden hart”

De bekende zangeres Vera Dobbelaere is overleden in De Haan. © gf
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Vorige week woensdag is zangeres Vera Dobbelaere (70) overleden in De Haan. Vera vormde samen met haar wederhelft Georges ‘Georgie’ Meesschaert het duo The Vergies, maar maakte daarnaast ook carrière als ‘de Oostendse Piaf’. “Als Vera optrad als Édith Piaf, wérd ze gewoon Édith Piaf. Ze bracht die liedjes echt vol overgave”, zegt Martine Permentier van de Buitengewone Gemeentelijke Kunstacademie De Haan.

Vera en Georges waren daar kind aan huis. “Toen ze een aantal jaar geleden terug – Georges’ roots lagen hier – naar De Haan zijn komen wonen, zochten ze nog een lokaal goed doel om te steunen. Vera en Georges werden niet alleen vaste sponsor van de academie, ze leefden ook enorm met ons mee. Elke vernissage waren ze erbij, ze waren een soort peter en meter geworden. We dragen ze allebei voor altijd in ons hart”, klinkt het. Georges overleed een maand eerder, op 1 december. Hij werd 85.

“We troosten ons met de gedachte dat ze nu weer bij haar geliefde Georgie is” – Martine Permentier

“Georges en Vera waren een onafscheidelijk duo: zag je de een, dan zag je de ander. Van Georges wisten we al een tijdje dat hij ziek was, maar van Vera kwam het nieuws totaal onverwacht. Een pracht van een vrouw is van ons heengegaan: Vera had niet alleen een gouden stem, maar ook een hart van goud. We troosten ons met de gedachte dat ze nu weer bij haar geliefde Georgie is”, aldus Martine.

Medische pedicure

“Mama begon haar zangcarrière halverwege de jaren zeventig bij het orkest van Roland Keereman. Haar voorliefde voor het Franse chanson pikte ze wellicht op toen ze in Rijsel op internaat zat”, vertelt haar zoon Daniël Clicteur (42). Hij heeft ook nog een drie jaar jongere zus Sharon. “Toen mama ons kreeg, ging haar muziek op een lager pitje. In 2004 heeft ze dan Georges leren kennen en haar zangcarrière weer opgepikt. Ze vulden elkaar zowel op als naast het podium perfect aan”, klinkt het. Vera deed ook medische pedicure aan huis. “Ze had veel oudere klanten en die droegen haar allemaal op handen”, aldus nog zoon Daniël. Vera laat ook twee kleindochters achter: Marie (14) en Margot (11).

Afscheidsviering

Vera was afkomstig van Nieuwpoort, maar woonde samen met Georges ook een tijdje in Oostende. Een paar jaar geleden schonk het showbizzkoppel daar tien elektrische werktuigen aan het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren. “We hadden een oproep geplaatst in onze nieuwsbrief en Vera en Georges reageerden daar als eersten op. Ze droegen onze organisatie een warm hart toe, er waren zelfs plannen om eens een benefietoptreden te doen. Het is schrikken dat ze er nu plots allebei niet meer zijn”, aldus voorzitter Claude Velter.

Woensdag om 14 uur, na de crematie, wordt er in de aula van het crematorium Blauwe Toren een afscheidsviering gehouden voor Vera. “We voorzien daar een gepaste hommage voor mama, waarna haar urne op de begraafplaats van De Haan zal bijgezet worden in de urnenkelder”, besluit Daniël Clicteur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier