Moeder van ex-premier Yves Leterme, Eliane Bouchaert (92), overleden

Eliane Bouchaert werd 92 jaar. © Uitvaartzorg Leo Ieper
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

In woonzorgcentrum Huize Wieltjesgracht in Ieper is vrijdag Eliane Bouchaert (92) overleden. Ze was de moeder van ex-premier Yves Leterme die destijds in Sint-Jan Ieper woonde. Haar echtgenoot Georges Leterme is overleden in 2018. Ze woonde destijds in Zillebeke en baatte er een schilderswinkel uit. Haar man was zelfstandig schilder en trad in de voetsporen van zijn vader. Ze was een lief moeke van weinig woorden. Bescheiden en zorgend.

Eliane werd geboren in Wervik op 17 mei 1931. Haar ouders baatten er café Royale uit. Dat was een duivenlokaal. “Georges kwam daar vaak zijn fiets stallen om uit te gaan met zijn vrienden”, aldus Eliane destijds in KW. “Op die manier hebben we elkaar leren kennen. Eerst was er de fiets en nadien was er Georges. Van het één kwam het ander.”

Hechte familie

Georges Leterme groeide op in Komen-ten-Brielen in een gezin van maar liefst vijftien kinderen. Eliane had nog een zus Jeannine. In 1955 trouwde Georges met Eliane, die als verpleegster werkte bij de Bond Moyson in Menen. Na hun huwelijk woonden ze korte tijd in Komen en daarna twee jaar in Wervik.

Vier jaar na hun huwelijk bouwden Georges en Eliane een huis in Zillebeke. In hun schilderswinkel bleven ze wonen tot 1993 en verhuisden dan naar een appartement in de Maarschalk Plumerlaan in Ieper.

Hun dochter Sabine is vier jaar ouder dan Yves en vier jaar na Yves kwam er nog een zusje Evelyne, dat echter kort na de geboorte overleed. Er zijn daarnaast zes kleinkinderen: Ariane, Aline, Alexia, Matthias, Thomas en Julie. Ze zorgden voor twaalf achterkleinkinderen. Met alle nakomelingen was er een hechte familiale band. “Ze springen allemaal geregeld binnen”, vertelde Eliane destijds in KW. “Onze familie hangt echt aan elkaar.”

Georges en Eliane maakten elk jaar een grote reis. Onder meer naar Italië, Noorwegen, Portugal, Griekenland, het toenmalige Tsjecho-Slowakije en vaak Frankrijk.

Trouwe volgers van Yves

Yves Leterme werd in 2004 eerst Vlaams minister-president en nadien premier. Hij was indertijd de populairste politicus van Vlaanderen met een recordaantal voorkeurstemmen. Yves Leterme was van 2008 tot 2011 gedurende twee perioden eerste minister.

Georges en Eliane volgden in die jaren ‘s avonds het nieuws op tv intens. “Zowel op VTM, VRT en RTBF”, vertelde ze in KW. “Het nieuwshoofdstuk sluiten we af met Terzake. We volgen echt wel het reilen en zeilen van onze zoon. Voor mij is zijn mooiste karaktertrek dat hij zo dankbaar kan zijn. En ik ben blij te zien dat hij zijn kinderen ook zo opvoedt. Hij is er ook gekomen door zijn werkkracht. Volgens mij werkt hij soms té fel. Ze eisen te veel van hem. Maar hij klaagt niet: ‘ik moet veel werken, maar het gaat’, zegt hij.”

Een groet kan in het funerarium van Uitvaartzorg Leo, Dikkebusseweg 37 in Ieper, op zaterdag van 14 tot 15 uur, maandag en dinsdag van 15 en 18 uur. Het afscheid vindt plaats op woensdag 10 april om 10 uur in de Sint-Catharinakerk in Zillebeke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier