Menen rouwt om volksfiguur Marc ‘Swiete’ Verschaeve

Christophe Lefebvre

Menenaar Marc Swiete Verschaeve (61) is zaterdag in het AZ Delta, campus Rumbeke overleden. De grensstad verliest hiermee een rasechte volksfiguur die onlosmakelijk met de stad was verbonden. “Tot op het laatste moment bleef hij zoals hij was, een rebel tegen het systeem”, klinkt het bij zijn zoon Tjorven.

Marc had veel vrienden en minstens evenveel vijanden maar zowat iedere Menenaar kende Swiete en zijn atypische persoonlijkheid. Een eeuwige rebel die nooit een blad voor zijn mond nam. “Maar toch kon je er altijd op rekenen. Hij was wie hij was en zelfs tussen ons zat het er vaak bovenarms op, maar we hielden van elkaar en hij steunde me in alles wat ik deed.”

Coronavirus

Tjorven blikt terug op de vader achter de man die heel wat Menenaars kenden als een regelrechte brulboei. “Hij heeft geen eenvoudig leven gehad. Hij had het dan ook vaak erg moeilijk met het systeem dat volgens hem teveel regels had” klinkt het. “Zijn laatste maanden waren hier het beste voorbeeld van. Hij was al een tijdje op de sukkel met de gezondheid, wie zag er mijn vader trouwens niet voorbij racen met zijn scootmobiel? Een 4-tal weken geleden ging het echter snel bergaf en zijn thuisverpleegster gaf hem het advies om zich toch te laten testen op het coronavirus.”

“Trouw aan zichzelf weigerde hij, want hij geloofde niet in al die regels. Na lang aandringen kregen we hem toch zover en ging hij naar het ziekenhuis in Menen, waar de test toonde wat we allemaal dachten. Mijn vader had het virus opgelopen en dat takelde zijn gezondheid nog verder af. Hij werd naar Rumbeke overgebracht, zonk er in een coma en kreeg een hartinfarct en een hersenbloeding. Hij heeft gevochten als een beer, maar verloor zijn laatste strijd.”

Protestactie

Heel wat Menenaars, vooral hen die politiek actief zijn of waren, kenden Marc dan weer van zijn vaak bizarre acties. “Hij wilde meestal een statement maken, wat hem dan ook lukte” klinkt het bij Tjorven. “Toen ik nog klein was kreeg hij plots het nieuws dat hij uit zijn woning zou worden gezet. Hij nam een kartonnen doos, zette die voor de ingang van het stadhuis en ging erin wonen. Dat was mijn vader ten voeten uit!”

Gelijkaardige verhalen horen we ook bij Dimitri Vandamme. De oud-uitbater van de Press Shop in de Rijselstraat heeft het nog altijd moeilijk met het dramatische nieuws. “Het is het soort mens waarvan je denkt dat ze nooit zullen verdwijnen”, laat hij weten.

“Hij kwam vroeger dagelijks zijn krant lezen met een kop koffie en analyseerde de actualiteit van voor naar achter. Vooral de sportsectie met op kop het voetbal was zijn ding. We lagen in een deuk toen hij voor de zoveelste keer weer eens problemen had met zijn smartphone, die hij ‘zijn buzze’ noemde. Of de verhalen van toen hij voor 1 dag in het leger zat? Om van te smullen. Hij kon zich erg snel opwinden waardoor hij zijn mening dan op een erg expressieve manier kon verkondigen maar hij kalmeerde al even snel. Swiete was een fenomeen en hij zal voor altijd zo herinnerd worden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.