Marijke Schaepelinck (66) – echtgenote van Vooruit-boegbeeld Johan Vande Lanotte – overleden

Marijke Schaepelinck was de echtgenote van Johan Vande Lanotte.© foto KM
Marijke Schaepelinck was de echtgenote van Johan Vande Lanotte.© foto KM
Redactie KW

Zaterdag moest Filou BC Oostende, recordkampioen in het basketbal, afscheid nemen van Marijke Schaepelinck (66) die na een halve maand hospitalisatie overleden is. Marijke Schaepelinck was van 2000 tot 2019 algemeen coördinator in de club, een warme en hartelijke vrouw die op alle niveaus heel graag gezien werd.

Intimi wisten al twee weken dat de heel geliefde Marijke Schaepelinck, gewezen algemeen coördinator van BC Oostende, gehospitaliseerd was en dat het niet goed ging met haar. Zaterdagnamiddag, de eerste mei dan nog, hakte het nieuws van haar overlijden er bij iedereen hard in. Marijke Schaepelinck was een warme en hartelijke vrouw die op alle niveaus heel graag gezien was.

Na een carrière van een kwarteeuw als leerkracht, vooral in de Gentse Freinetschool, zette Marijke in 2000 de stap naar basketclub Oostende waar Rudolf Vanmoerkerke haar meteen benoemde tot algemeen coördinator. Het toenmalige Sunair BCO had een fulltimekracht nodig bij deelname aan de Suproleague, toen de hoogste continentale clubcompetitie.

In ‘den bureau’ van de sportarena mister V had ze niet meteen medewerkers. “Coach Lucien Van Kersschaever heeft me de eerste stappen in het basketbal als bedrijf geleerd. De sfeer was meteen heel goed”, lachte Marijke Schaepelinck in een Zeewacht-interview uit 2017. Haar job evolueerde in die twee decennia volledig. Snel stond ze er niet meer alleen voor. Op het einde van haar carrière had ze drie voltijdse rechterhanden.

Marijke (links op de foto) overleed op 66-jarige leeftijd.
Marijke (links op de foto) overleed op 66-jarige leeftijd.

Marijke deed haar werk heel graag. Haar enthousiasme en levensvreugde straalden af op de hele club. In BC Oostende, zo vaak landskampioen en ook bekerwinnaar, hielden allen van haar. Ze genoot de volle twee decennia van het trouwe basketpubliek in Oostende. “Dat merk je aan het abonnementenbestand en aan de stabiliteit bij de groep loyale vrijwilligers”, noemde ze twee belangrijke factoren.

Een vrouw hoog in een baskettopclub: het was zowat ongezien in 2000. Als een van de eerste leading ladies in het Belgische basketbal, vervulde ze haar functie bescheiden. Ze hoefde niet zelf in de schijnwerpers te staan. Ze koos meer voor de schaduw. Clubcoördinator of algemeen coördinator waren de titels die ze aanvaardde. Van CEO of zo was helemaal geen sprake bij haar en binnen haar club.

“Vrouwen benaderen sommige dingen anders dan mannen”, zei ze recent op onze vraag of een vrouw een sportclub anders leidt dan een man. “Of het beter dan wel slechter is, laat ik in het midden. Wij leggen andere accenten. Vooral de persoonlijkheid van de medewerk(st)er, ongeacht het geslacht, speelt een rol om andere accenten te leggen”, zei Marijke Schaepelinck, die gehuwd was met Johan Vande Lanotte, minister van staat.

Rituelen

Ook Marijke ontsnapte niet aan de bijgeloof-rituelen die kenmerkend zijn aan de topsport. Meestal volgde Marijke alleen de eerste helft integraal in de arena. “Tijdens de tweede helft zit ik in mijn bureau. Wanneer ik er hoor hoe de zaal reageert en dat het spannend is, steek ik oortjes in mijn oren. Dan beluister ik dezelfde playlist met muziekjes”, vertrouwde Marijke ons toe.

Een medewerkster van het arenasecretariaat stuurde haar een sms wanneer Oostende ‘heel veel voorsprong’ had. “Kom maar, we kunnen niet meer verliezen”, las Marijke zo vaak op het scherm van haar mobieltje. Ze stapte naar de arena en bekeek de twee laatste minuten ter plaatse. Van die vaste gewoonte week ze niet af.

“Ook in mijn kledij ben ik wel bijgelovig”, verklapte ze ons. Het kan belachelijk lijken. Jaren droeg ik bij Europese matchen een zwart rokje. Pas wanneer het minder goed ging, veranderde ik van rokje. Voor de finales van de play-offs heb ik voor de eerste titel met coach Dario Gjergja een geel truitje met witte girafkes gekocht. In de finalerondes droeg ik dat elke match!”

Rouwbandje

Het worden straks play-offs zonder die giraffen en vooral zonder Marijke. Wedden dat de spelers en staf nog extra gemotiveerd zijn om zich helemaal voor een tiende landstitel op rij te geven. Een landstitel die ze zeker zullen opdragen aan lieve Marijke, de hartelijke mevrouw met haar bureau, achteraan in het arenasecretariaat.

Op 1 juli 2019 volgde Marie De Clerck haar op maar Marijke Schaepelinck bleef nog, tot ze de pensioenleeftijd bereikte eind januari 2020, bij BC Oostende actief.

Zondagnamiddag speelt Filou Oostende met een rouwbandje op het shirt een competitiematch op het terrein van Kangoeroes Mechelen.

(P.R.)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.