Leerlingen kinderraad Zilverberg maken buurt groener, properder en veiliger: “Trots op onze leerlingen van de kinderraad”

© Stefaan Beel
Redactie KW

De leerlingen van de kinderraad uit de Zilverbergschool steken samen met Stad Roeselare de handen uit de mouwen om hun buurt groener, properder en veiliger te maken. In juni 2022 werd het actieplan met vijf projecten al voorgesteld. Nu volgt de uitvoering.

“De kinderraad van de Zilverbergschool doorliep een traject in nauwe samenwerking met ARhus en expertorganisatie BAMM!”, klinkt het bij de Zilverbergschool. “In juni 2022 stelden ze hun actieplan met vijf projecten voor aan hun medeleerlingen, ouders en de buurtbewoners. Stad Roeselare maakt maar liefst 10.000 euro vrij om de gekozen projecten om te zetten in de realiteit.”

“Want op 2 maart zetten verschillende projecten een stap in de uitvoering ervan. Zo zal burgemeester Kris Declercq de banners met de leuzen ‘Houd je afval bij, dan is iedereen blij’ (netheid) en ‘Doe je fluohesje aan, dan ben je veilig op de baan’ (verkeersveiligheid) overhandigen.”

Bijenkast

“Daarnaast zullen de leerlingen zelf de bijenkast samenstellen en bouwen. Deze bijenkast wordt op de groene zone van de speelplaats gezet met een klein vijvertje en de nodige beplanting. Ook planten de leerlingen de verschillende soorten boompjes en struikjes aan in de Oude Zilverbergstraat. Hier kan op termijn door de buurt fruit geplukt worden of leerlingen kunnen plukken op weg naar school.”

“De twee andere projecten, maïsdoolhof en drinkwaterkraantje, worden verder opgenomen door de bevoegde stadsdiensten maar zijn nog niet concreet. Door vertrouwen te geven aan onze jonge inwoners, onze kinderraad, zien we hoe mooie realisaties ontstaan op lokaal vlak. Ik ben trots op hen.”

Talentontwikkeling

“Als kind en jeugdvriendelijke stad wil Roeselare kinderen en jongeren niet alleen een stem geven, maar ook inzetten op de talentontwikkeling van ieder kind”, vult burgemeester Kris Declercq aan. “Via de kinderraad kunnen leerlingen enerzijds mee nadenken over de buurt waar ze schoollopen en anderzijds nadenken hoe ze die kunnen verbeteren.” (RV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.