https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Jozef De Poorter, stichter van Group Monument (Ingelmunster), op 83-jarige leeftijd overleden

Jozef De Poorter was een rasondernemer.
Jozef De Poorter was een rasondernemer.
Wouter Vander Stricht

Zaterdagavond 19 juni is Jozef De Poorter (83), stichter, voorzitter en bezieler van Group Monument in Ingelmunster, overleden in de Izegemse Sint-Jozefskliniek. Hij stond niet enkel jarenlang aan het hoofd van een bloeiend bedrijf, ook in het sociale leven in Emelgem drukte hij zijn stempel.

Jozef De Poorter, echtgenoot van Estelle ‘Germa’ Vandewalle, zag op 8 juni 1938 het levenslicht in Ingelmunster. Hij liep school aan het Sint-Amandscollege in Kortrijk en studeerde vervolgens voor burgerlijk ingenieur. Hij ging aan de slag bij de firma Vandekerckhove in Ingelmunster, waar hij het al snel tot algemeen directeur schopte. In de jaren 80 nam hij uiteindelijk de aandelen over van de (families) van de broers Vandekerckhove. In die periode had hij al een eigen bedrijf dat zich op restauratietechnieken richtte en uiteindelijk doopte hij de zaak om tot Group Monument. Het aantal historische gebouwen, zowel in binnen- als buitenland, dat door het bedrijf gerestaureerd werd is indrukwekkend. Ondertussen heeft zoon Pieter (55) de leiding van het bedrijf overgenomen.

Jozef De Poorter in 2003 toen hij ‘t Peerke, een ereteken voor verdienstelijke Emelgemnaars, kreeg overhandigd.© Danny Terryn
Jozef De Poorter in 2003 toen hij ‘t Peerke, een ereteken voor verdienstelijke Emelgemnaars, kreeg overhandigd.© Danny Terryn

Het gezin dat in de Baronstraat in Emelgem huisde telt vier kinderen: Pieter (Kathleen Verhelst, Ludovic, Olivia en Jonathan), Gudrun (Nicolas Rouseré, Hendrik en Marie-Sofie), Jan (Jonas (+) en Steven) en Barbara. Ook op het sociale leven in Emelgem drukte Jozef De Poorter mee zijn stempel. Hij was ook lange tijd voorzitter van de kerkfabriek Sint-Pieter in Emelgem. Hij zette mee de schouders onder de restauratie van de Sint-Pieterskerk en de uitbouw van ‘t Trefpunt. Voor al zijn verdiensten voor het Emelgemse verenigingsleven kreeg hij in 2003 ook ‘t Peerke overhandigd.

Van Jozef De Poorter wordt op zaterdag 26 juni in ‘zijn’ Sint-Pieterskerk in Emelgem afscheid genomen. De uitvaartliturgie wordt in familiale intimiteit gehouden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.