Johan Vande Lanotte na dood echtgenote: “Marijke heeft me altijd gesteund”

Marijke Schaepelinck met Johan Vande Lanotte in de basketzaal die jarenlang haar biotoop was.© KM
Marijke Schaepelinck met Johan Vande Lanotte in de basketzaal die jarenlang haar biotoop was.© KM
Hannes Hosten

Het ging als een schokgolf door Oostende en de Belgische basketbalwereld. Drie weken nadat ze thuis was getroffen door een zware hersenbloeding, overleed Marijke Schaepelinck (66) op 1 mei in het AZ Damiaan. De echtgenote van oud-burgemeester Johan Vande Lanotte was 19 jaar de enthousiaste algemeen coördinator van basketbalclub BC Oostende. “Zij was de harde socialiste, ik meer de pragmaticus”, zegt Johan Vande Lanotte.

Marijke Schaepelinck was op dinsdag 13 april thuis op haar terras aan het genieten van een aperitiefje, toen ze werd getroffen door een zware hersenbloeding. “De buurman zag haar liggen, verwittigde de hulpdiensten en bereikte het terras via een ladder in de tuin”, vertelt dochter Linde De Leeuw. “Mama was sindsdien niet meer bij bewustzijn. We zweefden tussen hoop en geen hoop, maar eigenlijk wisten we dat ze weinig kans had.”

Op 1 mei overleed Marijke in het AZ Damiaan. Het lijkt geen toeval, want ze werd op 27 januari 1955 geboren in een Gents communistisch gezin. “Haar pa was een communist, haar ma een socialiste”, zegt Linde. “Maar mama was een grotere sos dan Johan.”

“Ze was ideologisch wat zuiverder in de leer dan ik”, bevestigt Vande Lanotte. “Zij was de harde socialiste, ik meer de pragmaticus. Het is een mythe natuurlijk, maar haar overlijden op 1 mei zou ze zelf zo hebben gewild. Het was voor haar de beste dag om het slechtste te hebben.”

Goed geïntegreerd

Marijke werd onderwijzeres in het Gentse Freinetonderwijs en had er een van de kinderen van Johan Vande Lanotte in de klas. Zo leerden ze elkaar kennen. In 1990 volgde ze hem naar Oostende, waar hij als nieuw socialistisch boegbeeld werd uitgespeeld. “Dat was wel even moeilijk, want we kenden elkaar nog maar enkele maanden. Maar ze heeft zich hier heel goed geïntegreerd.” Toch raakte Marijke haar Gentse tongval nooit kwijt, ook niet na haar huwelijk met Johan in 2001.

Het leven aan de zijde van een toppoliticus was niet altijd makkelijk. “Je bent veel uithuizig, krijgt kritiek, bedreigingen… Daar kon ze de ene keer beter mee om dan de andere keer”, herinnert Johan zich. “Toen we eens een kogel opgestuurd kregen, was het wel schrikken voor haar. Maar Marijke heeft me altijd gesteund. Zeker in de eerste tien jaar ging ze heel veel mee naar politieke vergaderingen. Het was ook de enige manier om elkaar te zien.”

Leading lady

Via Johan raakte Marijke ook betrokken bij het basketbal. “We gingen vroeger al naar matchen kijken en telkens er werd gescoord, sloeg ze me hard op de arm”, herinnert hij zich. “In die mate zelfs dat ik aan de andere kant moest gaan zitten. Het was op vraag van Rudolf Vanmoerkerke dat ze in 2000 algemeen coördinator werd van BC Oostende.”

Marijke was bij BCO betrokken bij 13 landstitels, twaalf bekers en zes supercups. Ze groeide uit tot de leading lady in het Belgische basketbal, de dag van vandaag nog altijd een mannenwereldje. Behalve bij wat nu Filou Oostende heet. Marijke werd er in 2019 opgevolgd door alweer een vrouw, Marie De Clerck.

Eind januari 2020 ging Marijke met pensioen. “Toen ze er werkte, ging Marijke nooit naar de matchen zelf kijken”, vertelt Johan. “Dat deed ze pas in de laatste minuten voor het einde, als het zeker was dat we gingen winnen.”

(lees verder onder de foto)

Marijke (rechts) en haar dochter Linde De Leeuw.© GF
Marijke (rechts) en haar dochter Linde De Leeuw.© GF

“We hadden geen klassieke mama”, vertelt dochter Linde. “Ik zal niet zeggen dat ze ons als gelijken behandelde, maar ze probeerde ons toch niet af te schermen. We waren redelijk betrokken bij alles en ze leerde ons verder te kijken, niet alles klakkeloos te aanvaarden, niet mee te lopen in de kudde. Dat trok ze door in heel haar zijn, de laatste jaren ook als actieve oma. Ze gaf ons haar eigen waarden mee, zonder die op te dringen.”

Hechte clan

Het nieuw samengestelde gezin van Johan en Marijke vormt een hechte ‘clan’. Linde en Lowie zijn de kinderen uit de eerste relatie van Marijke. Uit de eerste relatie van Johan zijn er Mariëlle, Len, Nick en Robin. Samen zorgden ze al voor negen kleinkinderen. “We hangen goed aan elkaar”, zegt Linde. “Drie van ons wonen in Oostende, drie in Gent. Door corona hebben we elkaar weinig gezien, maar we houden toch contact. Mama had plannen om 1 mei op restaurant te vieren, als het had gemogen. Maar dat heeft niet meer mogen zijn.”

Mama was een grotere sos dan Johan – Dochter Linde De Leeuw

De laatste jaren woonden Johan en Marijke niet meer samen. Toch zijn ze nooit gescheiden, deden ze nog altijd veel samen en bleven ze heel close . “Dat was een beetje ongewoon en in het begin wat moeilijk”, bekent de minister van Staat. “Maar we zijn dat gewoon geworden en als familie één geheel gebleven.”

Verzoend met pensioen

“De laatste maanden had mama zich verzoend met haar pensioen”, weet Linde. “Ze las ontzettend graag, was lid van de leesclub en van de filmclub. Ze was ook een kunstliefhebber en hield ervan musea te bezoeken. Ze heeft ook een tijdje zelf geschilderd. En ze volgde natuurlijk ook nog het basketbal. Ze heeft het moeilijk gehad om de club los te laten. Ook omdat iets meer dan een maand na haar pensioen de coronacrisis uitbrak. Mama keek uit naar het einde van de crisis. Ze verlangde ernaar haar vrienden terug te zien, op reis te gaan… Ze zat echt nog boordevol plannen.”

“Ik zal me Marijke blijven herinneren als een heel bescheiden iemand, die er geen nood aan had om op het voorplan te komen”, zegt Johan over zijn overleden echtgenote. “Noch in de politiek, noch in de basket had ze er nood aan om op de eerste rij te staan. Maar toch was ze heel efficiënt en een sterke ondersteuning voor mij. Ze had het hart op de juiste plaats.”

“Mama is veel te jong gestorven, al denk ik dat ze liever zo is gegaan dan doodziek te worden”, besluit Linde. “Ze had wat longklachten, omdat ze jaren gerookt heeft, maar anders was ze nooit ziek. Die hersenbloeding kwam voor ons helemaal onverwacht. Dit was de dood die ze zelf gewild zou hebben. Maar nog niet zo vroeg.”

De uitvaartplechtigheid van Marijke Schaepelinck vindt plaats op vrijdag 7 mei om 10 uur en is te volgen op de website van basketbalclub Filou Oostende .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten