Foto-expo in het Huis van de Bruggeling over sterrenkinderen: “Tastbare herinnering aan verlies van je baby”

© Unsplash
Stefan Vankerkhoven

Naast het al bestaande sterrenregister, wil Stad Brugge samen met de vzw Boven de wolken via een serene expo in Het Huis van de Bruggeling aandacht besteden aan de intense gevoelens waarmee sterrenouders te maken krijgen. De expositie ‘Boven de wolken’, die nog loopt tot eind februari, belicht het proces van rouwverwerking voor ouders die een baby hebben verloren.

Vzw Boven de wolken biedt ouders gratis een tastbare herinnering aan hun verlies. Het betreft een periode van intense emoties, waarin ouders geconfronteerd worden met instorten, huilen, maar ook weer terug durven lachen en het creëren van kostbare herinneringen. Vzw Boven de wolken zet zich in om juist deze herinneringen te helpen vormgeven.

Wolkenwachters

Schepen van Welzijn en Klantgerichte Dienstverlening Pieter Marechal legt uit: “De vrijwillige fotografen van de vzw gaan dagelijks op pad en betreden kamers vol verdriet en trots. Het vergt moed en kracht om dit te kunnen doen voor anderen. De ‘wolkenwachters’ van de organisatie staan klaar om elk sterrenkindje een fotograaf toe te wijzen. Deze fotografen bouwen een bijzondere band op met de ouders en dragen bij aan het verfraaien van de wereld, ondanks het verdriet.”

In Brugge worden ouders van sterrenkindjes ook extra ondersteund. “Ouders die een kindje verliezen na minder dan 140 dagen zwangerschap kunnen wettelijk gezien geen aangifte doen”, vervolgt schepen van Burgerlijke Stand Jasper Pillen. “Om deze ouders te steunen, biedt Stad Brugge hen de mogelijkheid om het kindje symbolisch te laten registreren in het sterrenregister van de stad. Na registratie ontvangen ouders een kaartje en krijgen ze de mogelijkheid om een boom aan te planten in het geboortebos.”

Registratieproces

De expositie in het Huis van de Bruggeling is dagelijks van 8.30 tot 18 uur (op vrijdag en zaterdag tot 12.30 uur) te bezoeken en loopt nog tot het einde van deze maand. De voorwaarden en het registratieproces voor het sterrenregister zijn beschikbaar op www.brugge.be/burgerzaken/overlijden/stilgeboren-kind

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier