Familie rouwt om Guy Taillieu, gewezen voorzitter Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en oprichter Orac

Guy Taillieu. © gf
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

Op kerstdag is Guy Taillieu op 76-jarige leeftijd overleden.

In 1970 richtte Guy Taillieu, samen met zijn echtgenote Martine Lauwers (+), de Ostend Research and Application Company, kortweg Orac, op. “Als 24-jarige ziet hij de opportuniteit om de wetenschappelijke doorbraken met nieuwe materialen, voornamelijk polyurethaan, te vertalen naar nieuwe markten. Nog meer dan een sterk businessplan, is het vooral een ijzersterke wil en een heldere droom die hem aanzetten om in het onbekende te springen”, klinkt het in een persbericht.

In de beginjaren ontwikkelt Orac producten voor de meubel- en reclamesector. “Al snel ziet de jonge ondernemer dat de decoratiemarkt veel kansen biedt voor hoogtechnologische materialen. De eerste jaren zijn keihard. De technologie staat nog niet op punt, er zijn geen financiële middelen en de markt wacht niet op de vernieuwende ideeën van de jonge ondernemer. Met volharding en doorzetting verovert Guy evenwel stapsgewijs de wereld. In de jaren 90 komt de doorbraak en begint het bedrijf snel te groeien.”

“Guy is heel hands-on en ontwikkelt zelf producten, onderhoudt zelf relaties met technologische partners en reist zelf de wereld rond om het Orac-verhaal passioneel te verspreiden.”

Voka West-Vlaanderen

Naast het harde werken aan de jonge onderneming is Guy Taillieu ook lokaal geëngageerd. In de periode 1998-2004 krijgt hij de leiding over de lokale handelskamer (Kamer van Koophandel Oostende). Hij brengt de zes lokale West-Vlaamse kamers samen om zo met één sterke organisatie klaar te zijn voor de toekomst (Voka West-Vlaanderen). Daarnaast is hij een drijvende kracht om goede doelen te ondersteunen via onder andere de Koning Boudewijnstichting en de Vrienden van Ibis.

Guy Taillieu heeft twee kinderen, Laurence en Yves, die allebei actief zijn in het familiebedrijf. In 2006 geeft hij op 60-jarige leeftijd de operationele leiding van het bedrijf door. In 2012 is het volledige bedrijf in handen van de volgende generatie. Hij blijft echter ambassadeur en bezieler van ‘zijn’ Orac.

“Zijn grootste plezier? Samen met collega’s, kinderen én kleinkinderen in het bedrijf een realisatie vieren en reeds vooruitdenken aan de volgende uitdaging. Vandaag is Orac aanwezig in 90 landen met een eigen filiaal in 10 landen. 440 trotse Oracians zetten het verhaal van Guy met veel passie verder”, klinkt het nog.

Rouwbetuigingen kunnen overgemaakt worden via www.condoleances.be/guytaillieu.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.