Familie en vrienden nemen afscheid van Izegemnaar Luc Verbeke (75), die leven liet in brand in Harelbeke

In de Sint-Tillokerk in Izegem werd zaterdagochtend afscheid genomen van Luc Verbeke. © BF
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

In de Sint-Tillokerk in Izegem werd zaterdagochtend afscheid genomen van Luc Verbeke, de Izegemnaar die op 31 januari om het leven kwam bij een verwoestende brand in Harelbeke. Onder andere zijn dochter en kleinkinderen spraken erg mooie woorden uit over hun vader en grootvader. “Je blijft mijn allereerste held en beschermer.”

Luc Verbeke (75) kwam op woensdag 31 januari om bij een zware, uitslaande brand in een loods in Harelbeke. De Izegemnaar, die vroeger nog aan de slag was als garagist, kwam er vaak sleutelen aan de legervoertuigen die in de loods van zijn beste vriend stonden.

Luc was na de brand vermist en werd pas een dag na het voorval levenloos teruggevonden. Enkele honderden aanwezigen woonden zaterdagochtend zijn uitvaartplechtigheid in de Sint-Tillokerk in Izegem bij. De klassieke plechtigheid werd doorspekt met enkele mooie getuigenissen.

Warm en behulpzaam persoon

Zo sprak dochter Tinny op het einde van de plechtigheid de aanwezigen toe. “Papa’tje, ik kan je met zoveel woorden beschrijven. Een van die woorden is zorgzaamheid. Met je moto nam je me mee op eindeloze tochten op de boerenbuiten. Je was zo graag buiten, in de natuur.”

Luc stond bekend als een erg warm en behulpzaam persoon. “Je was authentiek, puur en altijd oprecht. Je was niet de man van vele woorden, maar je hart liep vol met liefde. Ik ben zo fier op jou. Je blijft mijn allereerste held en beschermer.”

“Je blijft mijn allereerste held en beschermer”

Voor de familie is het moeilijk te vatten wat er op die 31ste januari precies is gebeurd. “Ik kan er nog geen weg mee. Ik kan het niet aanvaarden. Ik had je zo graag zien vluchten en je het horen navertellen. Merci papa, je was de mooiste mens ter wereld.”

Kleindochters halen herinneringen op

Ook kleindochters Febe, Elfi en Nomi haalden mooie herinneringen op. “Pepe, ik wou dat we een ritje konden maken in jouw jeep. We hadden onze vaste gewoonten. Elk jaar kreeg ik de eerste aardbei om te proeven. En ja, je was een even grote deugniet als ik.”

Ook voor de kleinkinderen is het moeilijk nu die leuke gewoonten wegvallen. “Telkens als we de poort horen opengaan, denken we aan jou. Enkel jouw auto horen we niet meer. We zullen alle leuke uitjes missen. We moesten nog maar bellen en daar stond je al.”

Luc was niet enkel een familieman, maar stond ook altijd paraat om de buren te helpen. “Woensdag 31 januari was een fatale dag, die begon als iedere andere dag. Maar deze keer kwam je niet thuis. We zagen een donkere wolk boven Harelbeke. Onzekerheid werd plots bange zekerheid”, aldus buurman Daniël. “Je was een vertrouwde aanwezigheid in het straatbeeld. Het is wennen dat je er nu niet meer bent.”

Luc Verbeke laat een vrouw, dochter en drie kleinkinderen na.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier