Ereburgemeester Frans Vanheule (84) van Lo-Reninge overleden

Frans Vanheule was 41 jaar actief in de gemeentepolitiek, waaronder elf jaar als burgemeester van Lo-Reninge. © KVCL
Redactie KW

In Ieper is op maandag 24 juli ereburgemeester Frans Vanheule (84) overleden. Hij was 41 jaar actief in de gemeentepolitiek.

Frans Vanheule werd voor de eerste keer verkozen in 1964. Het leverde hem meteen een schepenambt op, een functie die hij 24 jaar onafgebroken uitoefende. Daarna was hij zes jaar OCMW-voorzitter en zetelde hij gelijktijdig in de gemeenteraad. In 1994 werd Frans Vanheule voor het eerst burgemeester. Hij droeg de burgemeesterssjerp elf jaar, tot 2005. Huidig burgemeester Lode Morlion volgde hem toen op. Frans Vanheule draagt ook de titels van ereburgemeester, ere-ocmwvoorzitter en ereschepen.

In Lo-Reninge en omstreken stond Frans Vanheule ook bekend als een gedreven toneelspeler. Fietsen was jarenlang zijn grote passie. Hij nam zelfs enkele keren deel aan het Belgisch kampioenschap wielrennen voor burgemeesters.

Vrij onverwacht

“Het overlijden van ereburgemeester Frans Vanheule was voor mij een grote verrassing en vrij onverwacht”, zegt burgemeester Lode Morlion (Dynamisch). “Het doet mij in ieder geval terugdenken aan de lange periode waarbij ik met hem mocht samenwerken. Eerst als OCMW-voorzitter en later als schepen. De verstandhouding was steeds opperbest. Frans gaf eenieder die dit vroeg de ruimte om zijn beleid uit te werken. Hij was geen man van grote woorden, maar wel iemand die steeds streefde naar consensus. Ruzie maken was alleszins niet aan hem besteed!”

“41 jaar dienstbaarheid als lokaal politicus heeft duidelijk grote sporen nagelaten in onze gemeente”, besluit burgemeester Morlion. “Het is dan ook met heel veel dankbaarheid dat we ereburgemeester Frans Vanheule gedenken en waarbij ons medeleven uiteraard ook uitgaat naar zijn echtgenote Anna, hun kinderen en kleinkinderen.”

De begrafenis vindt plaats op dinsdag 1 augustus om 10.30 uur in de Sint-Rictrudiskerk in Reninge. (KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier