Cultuurminnaar Herman Vanheste (78) onverwacht overleden

Redactie KW

Totaal onverwacht is Herman Vanheste thuis in Oostduinkerke overleden op 6 februari op 78-jarige leeftijd. Hij was een gedreven kracht bij Davidsfonds Doornpanne en sociaal geëngageerd cultuurminnaar.

Herman werd geboren in Brugge op 1 juli 1942, maar woonde met zijn echtgenote Hilde De Graeve al jaren in Oostduinkerke. Na zijn carrière als directeur van het Vrij PMS/CLB Veurne bleef Herman zich actief inzetten op sociaal en cultureel vlak. Vorige maand kondigde hij nog met trots de winnaars aan van de Junior Journalistenwedstrijd in de gemeente Koksijde-Oostduinkerke.

“Dat was helemaal zijn ding”, zegt Paul Rosseel, voorzitter van Davidsfonds Doornpanne. “Ik had de eer om nauw met Herman samen te werken, vooral de laatste vijf jaar sinds de fusie van Davidsfonds Koksijde en Davidsfonds Oostduinkerke-Wulpen waar Herman voorzitter was. Samen vormden we een goeie tandem. Ik bracht ideeën aan, Herman werkte ze uit tot in de puntjes!”

“De Vlaamse geschiedenis en cultuur lagen hem nauw aan het hart, en die wilde hij op niveau tot een ruim publiek brengen. Daarvoor wilde hij ook de jeugd warm maken, onder meer via de Junior Journalistenwedstrijd. Herman was ook jaren afgevaardigde voor onze regio in het nationaal bestuur van het Davidsfonds en lid van de Marnixring Veurne-Zannekin. Hij was gewoon een sterk sociaal geëngageerd iemand, die zich inzette in meerdere verenigingen. Zijn overlijden komt totaal onverwacht en met Herman verliest het culturele leven een bijzondere mens.”

Luisterend oor

Koen Declerck, Algemeen Directeur vzw Katholieke Bejaardenzorg Westhoek en woon-zorgcentrum Huize Maria Troost Veurne: “Ik ben zeer geschrokken van het overlijden van Herman, eind vorige maand was hij nog aanwezig in onze raad van bestuur. Ik heb Herman dan ook goed gekend. Niet alleen als ik lid was van het bestuur van het Davidsfonds, ook als bestuurder van de vzw Ghesellen van de Kastelnij Veurne; maar vooral als een van de pioniers bij de oprichting van de vzw Katholieke Bejaardenzorg Westhoek die het zorgnetwerk Maria Troost uitbaat.”

“Herman was een bestuurder vol toewijding en dacht altijd mee in het belang van de zaak. Hij was heel stipt en punctueel en had een luisterend oor. Voor mij als leidinggevende is dit belangrijk wanneer je bij zo iemand terechtkunt. Hij had ook jarenlang ervaring als directeur en wist hoe je een personeelsteam kon leiden. Het is voor ons een groot verlies, maar vooral leef ik mee met zijn echtgenote Hilde en zijn naaste familie, ik hoop dat zij steun en sterkte kunnen vinden bij elkaar in deze beproefde tijden.”

(MVP)

De begrafenis vindt door de coronamaatregelen plaats in intieme kring. Een laatste groet brengen kan tot en met donderdag 11 februari van 15 uur tot 18.30 uur in Uitvaartcentrum Cornelis, Sint-Idesbaldusstraat 43, 8630 Veurne of via het online rouwregister www.cornelisuitvaartzorg.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.