Brugge reageert aangeslagen op overlijden van Patrick Moenaert

Een deel van het Concertgebouw draagt de naam van ereburgemeester Patrick Moenaert. © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

De Bruggelingen reageren aangeslagen op het overlijden van hun ereburgemeester. Een bloemlezing.

“Gisteren kreeg ik het droevige nieuws dat je bent heen gegaan. Veel sterkte voor de familie en vrienden. Tussen 2007-2013 heb ik met je samengewerkt. Het was toen je laatste legislatuur als burgemeester. Nadien werd je meermaals ziek. Hard gestreden en veel gedaan. Je was fier op Brugge Culturele Hoofdstad 2002 en het Concertgebouw. Rust in vrede.”

Mercedes Van Volcem (Open VLD), schepen

“Diep getroffen door het overlijden van onze ereburgemeester Patrick Moenaert. Onze eerste ontmoeting was stormachtig, al onze latere contacten waren bijzonder aangenaam. Brugge dankt Patrick voor al zijn jaren van inzet voor onze prachtige stad. We vergeten hem nooit. We denken aan zijn familie en vele vrienden.”

Jasper Pillen (Opend VLD), schepen

“Afscheid van ereburgemeester Patrick Moenaert. Door Patrick ben ik in de Brugse politiek gestapt, hij was mijn politieke vader en voorbeeld. Een groot verlies voor Brugge. Veel sterkte aan familie en nabestaanden.”

Franky Demon (CD&), schepen

“Een groot burgervader is van ons heen gegaan. Een man met een plan, en met veel humor. Met veel ambitie en inzet voor onze mooie stad. RIP Patrick Moenaert.”

Minou Esquenet (CD&V), schepen

“Een burgemeester die zijn stempel drukte op onze stad. Als jonge gast, net met politiek begonnen, mocht ik hem beter leren kennen en was ik meteen onder de indruk. Moge hij rusten in vrede.”

Pieter Marechal (CD&V), schepen

“Brugs ereburgemeester Patrick Moenaert is overleden. Patrick werd 75 en was 18 jaar burgemeester van onze stad. Veel herinneringen. Veel anekdotes, uit mijn ‘radioperiode’ maar ook erna. Ik zal nooit het gesprek vergeten dat we urenlang hadden nadat ik schepen werd. Sterkte aan zijn nabestaanden.”

Nico Blontrock (CD&V), schepen

“Als jonge HR-consultant voor Stad Brugge, 20 jaar geleden, mocht ik bij jou, ‘de Burgemeester’, op gesprek. Onrechtstreeks was jij mijn inspirator om in de politiek te stappen… Verlies van een groot man. RIP Patrick Moenaert.

Pablo Annys (Vooruit), schepen

“Patrick Moenaert was zonder twijfel een sterke burgemeester die veel realiseerde voor Brugge. Eerlijke waardering en dank daarvoor.”

“Het meest concrete dat hij en ik samen waarmaakten bestond erin de start van de Ronde van Vlaanderen naar Brugge brengen.”

“Hij was in 1997 burgemeester, ik hoofdredacteur van Het Nieuwsblad dat toen nog deze wielerklassieker organiseerde. Het gesprek en de ondehandelingen met hem in het stadhuis duurden amper een uur. De burgemeester zag meteen de grote meerwaarde van ons voorstel voor onze stad en hapte direct toe.”

“In de lente van het jaar daarop loste hij voor het eerst het startschot op de Markt. Ik stond dicht bij hem. Samen glunderden wij bij de aanblik van de duizenden supporters.”

“Patrick bleef die start geven tot het laatste jaar van zijn mandaat in 2012.”

“In 2017 verloor Brugge dit prachtige evenement aan Antwerpen, onbegrijpelijk. Gelukkig kwam de Ronde in 2024 weer terug, weliswaar pas om te twee jaar.”

“Dat burgemeester Moenaert ‘Vlaanderens Mooiste’ verbond met zijn stad en daardoor Brugge sportief en internationaal nog meer liet schitteren, illustreert zijn wijze inzicht en zijn grote liefde voor onze stad.”

“Vaar-wel naar de Overkant. Mijn diep medeleven gaat uit naar zijn naasten.”

Pol Van Den Driessche (N-VA), gemeenteraadslid

“Afscheid van boeiende, inspirerende, soms koppige man met veel zin voor humor die ik mocht kennen en ettelijke jaren mee/voor mocht werken.”

Piet De Ville, journalist

“Een burgervader zoals een burgervader moest zijn, die ik als jeugdraadvoorzitter vaak het vuur aan de schenen mocht leggen. We waren het niet altijd eens, maar hij luisterde steevast naar onze voorstellen. En mede dankzij hem kreeg ik als jonge gast het vertrouwen om het jongerenproject ‘Brugge Leeft’ uit de grond te stampen. Dank voor alles. Het ga je goed daar aan de overkant.”

Roeland Van Den Driessche, gewezen voorzitter jeugdraad

“Met groot verdriet heb ik het overlijden van Patrick Moenaert vernomen. Het is moeilijk te omschrijven wat Patrick voor Brugge en ver erbuiten heeft betekend. 18 jaar burgemeester van het mooie Brugge en de man die ervoor zorgde dat onze West-Vlaamse hoofdstad in 2002 Europese Culturele Hoofdstad werd met de bouw van het Concertgebouw op het Zand als kroonjuweel. En hij zette samen met anderen mee zijn schouders onder de realisatie van de autoweg A11.

Maar Patrick was bovenal een warme man, heel geliefd bij de Bruggelingen. Zelf heb ik in het begin van mijn beroepsleven bij hem gewerkt en daar hou ik heel fijne herinneringen aan over.”

Hilde Crevits, Vlaams minister

“Ik heb altijd veel respect gehad voor de manier waarop Patrick Moenaert zijn burgemeesterschap invulde. Een harde werker, ongelooflijke dossierkennis en iemand die 100% voor zijn stad Brugge ging. Ook buiten de schijnwerpers heb ik hem als een grote meneer mogen ervaren. Sterkte aan familie!”

Yves Buysse (Vlaams Belang), gemeenteraadslid

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier