Bekende Sentenaar Urbain Blanckaert (90) overleden

Wijlen Urbain Blanckaert. © Begr. Debonné/Sereni
Noël Maes
Noël Maes Medewerker KW

In het AZ Groeninge in Kortrijk is op maandag 16 september de bekende Sentenaar Urbain Blanckaert op 90-jarige leeftijd overleden. Tot voor kort was hij voorzitter van de Seniorenraad in Sint-Katrien. Hij woonde zijn hele leven in de Magerstraat in Heule en was getrouwd met Lydia Ameye, voor wie hij allang zorgde.

Urbain woonde tot zijn opname in het ziekenhuis een paar weken geleden nog altijd in zijn ouderlijk huis. Hij kwam uit een gezin van acht kinderen, van wie er vier als kind stierven. Hij volgde metaalbewerking aan het VTI in Kortrijk en werkte eerst bij centrale verwarming De Buck in Kortrijk. Na vijf jaar verhuisde hij naar het wasmachinebedrijf Lapauw in Heule, waar hij in 1989 met brugpensioen kon. Leergierig als hij was, had hij zich zelfs het werken met computergestuurde machines onder de knie gekregen.

Urbain Blanckaert was een bekende figuur in het verenigingsleven van Sente. In 1989 was hij zelfs dorpsburgemeester. Hij was dertien jaar lid van het kermisbestuur en twaalf jaar voorzitter van de Seniorenbond én vlagdrager. In juli gaf hij die taak door.

Verzamelaar

Urbain was ook bekend als verwoed verzamelaar. Hij was jarenlang lid van de Bissegemse postzegelclub Leiestreek. Een grote passie was ook zijn verzameling bierglazen, vooral met een speciale afbeelding of tekst. Hij bezit er een 1.000-tal en om ze uit te stallen, had hij zelf een ‘bierkot’ bijgebouwd. Hij verzamelde ook veel documentatie over de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Een aparte verzameling waren ook de cartoons van Marec, die hij uit kranten en tijdschriften knipte: hij had er meer dan 5.000 en Marec heeft Urbain zelf eens getekend in Dag Allemaal door toedoen van de kinderen…

Urbain en Lydia waren in 2020 zestig jaar getrouwd. Door de gezondheid van zijn echtgenote was een groot feest niet mogelijk, maar kinderen en kleinkinderen schakelden toen de sociale media in om het koppel te overladen met wenskaarten. Tot het eind heeft Urbain voor zijn vrouw gezorgd en tot het laatst waren ze samen want Lydia moest ook in het ziekenhuis opgenomen worden.

Urbain was vader van twee kinderen: Eline (met Dominiek Derez, Lendelede-Sente) en Peter-Luc (met Heidi Bekaert, Pittem). Er zijn zes kleinkinderen, vijf achterkleinkinderen en twee achterachterkleinkinderen. De uitvaartdienst vindt plaats op vrijdag 20 september om 10 uur in de kerk van Sint-Katrien Kuurne.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier