Heel veel kaartjes voor diamanten jubileum van Urbain Blanckaert en Lydia Ameye uit Heule

Urbain Blanckaert (85) en Lydia Ameye (84) uit de Magerstraat vierden hun diamanten huwelijksjubileum. Wegens de verzwakte gezondheidstoestand van Lydia gebeurde dat een beetje in stilte, maar dan wel met veel wenskaarten. Daar hadden de kinderen en kleinkinderen met hulp van de sociale media voor gezorgd. Urbain heeft nog vele hobby’s en is voorzitter van de Seniorenraad van Sente.

De kaarten met gelukwensen stroomden binnen voor Urbain en Lydia. © NOM

Urbain woont nog altijd in zijn ouderlijk huis. Hij is de laatste nog levende van een gezin van acht kinderen, van wie er al vier als kind stierven. Lydia komt net als Urbain uit een vlaswerkersgezin, maar dan uit Gullegem. De Ameyes zijn nog met vijf van de zeven in leven.

Urbain volgde metaalbewerking aan het VTI in Kortrijk en begon zijn loopbaan bij centrale verwarming De Buck in Kortrijk. Na vijf jaar verhuisde hij naar het wasmachinebedrijf Lapauw in Heule, waar hij in 1989 met brugpensioen kon. Leergierig als hij was, had hij zich zelfs het werken met computergestuurde machines zonder probleem onder de knie gekregen.

Dorpsburgemeester

Lydia verbleef drie jaar in een school in het Waalse Estaimpuis, waar ze tegelijk in de keuken werkte en studeerde. Ze was er bevriend met Urbains zus, waardoor ze elkaar leerden kennen. In 1960 trouwden ze.

Lydia stopte met werken toen de twee kinderen kwamen. Eline, getrouwd met Dominiek Derez, woont in Lendelede-Sente; Peter-Luc, met Heidi Bekaert, woont in Pittem. Er zijn vier kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

Cartoonist Marec tekende Urbain ooit in Dag Allemaal

Urbain Blanckaert is sinds jaar en dag een bekende naam in het verenigingsleven van Sente. In 1989 was hij zelfs dorpsburgemeester. Hij was 13 jaar lid van het kermisbestuur en is nu al een achttal jaar voorzitter van de Seniorenbond én vlagdrager. En zelfs op zijn huwelijksverjaardag heeft hij de seniorenkaarting niet gemist…

Verzamelaar

Urbain is ook bekend als verwoed verzamelaar. Hij is al 40 jaar lid van de Bissegemse postzegelclub Leiestreek, die in De Zevenkamer in Heule bijeenkomt. Een grote passie is ook zijn verzameling bierglazen. Vooral glazen met een speciale afbeelding of tekst trekken hem het meest aan. Hij bezit er zo’n 1.000-tal en om ze uit te stallen, heeft hij zelf een ‘bierkot’ gebouwd dat alweer te klein is… En nu is hij zelfs nog begonnen om bij de glazen de flessen te verzamelen. Bij 100 jaar Eerste Wereldoorlog exposeerde hij in Sente ook allerlei documentatie over de slagvelden. Een aparte verzameling zijn ook de cartoons van Marec, die hij nu al 20 jaar uit kranten en tijdschriften knipt: 5.300 zijn het er, die op een originele manier geklasseerd worden. Ooit werd hij zelfs door Marec zelf getekend in Dag Allemaal… Urbain ‘besmette’ ook zijn echtgenote…: zij ging postkaarten en bidprentjes verzamelen. Zolang het kon, verrichtte zij ook allerlei fijn handwerk, zoals kantklossen.

Door de omstandigheden was er geen groot feest voor het diamanten huwelijksjubileum, maar kinderen en kleinkinderen schakelden wel de sociale media in om het koppel te overladen met wenskaarten. Liefst… 60, een aantal dat ze ook net haalden.

(NOM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.