Bekende Kortrijkse oud-VTI-leraar en oud-KVK-medewerker Ivan Tytgat (92) overleden

Ivan Tytgat kreeg in 2015 bij zijn laatste match als KVK-medewerker een geschenk uit handen van trainer Yves Vanderhaeghe. © NOM
Noël Maes
Noël Maes Medewerker KW

In het AZ Groeninge is vorige zaterdag de bekende Kortrijkse oud-VTI-leraar Ivan Tytgat op 92-jarige leeftijd overleden. Hij was ook vele jaren medewerker op KV Kortrijk en was ook op diverse andere terreinen actief. “Mijn vader was bijzonder ondernemend, hij zat werkelijk nooit stil”, zegt zoon Hans Tytgat, de eerste directeur van de regionale zender WTV. Einde maart mocht hij in wzc H. Hart met zijn echtgenote Simonne Sprengers zijn briljanten huwelijksjubileum vieren.

Ivan Tytgat is op 3 maart 1932 geboren in Sint-Denijs. Hij groeide er letterlijk in de wijkschool De Gaai op, waar zijn vader Charles-Louis hoofdonderwijzer was. Zijn moeder was onderwijzeres. Yvan was regent van opleiding en was van 1954 tot 1990 leraar wiskunde aan het VTI in Kortrijk (nu Guldensporencollege Engineering). Hij was er afdelingshoofd industriële wetenschappen. De bekende toxicoloog Jan Tytgat is een van de vijf kinderen van Ivans broer Carlos.

Bij KVK zoon opgevolgd

Ivan was een groot supporter van KV Kortrijk – voordien van Kortrijk Sport – en was bij de club jarenlang persbegeleider. Hij bezorgde de ploegopstellingen en ontving de journalisten op de persconferenties. “Hij heeft mij eigenlijk opgevolgd. Ik was amper zeven toen mijn vader mij meenam naar het voetbal,” zegt zoon Hans. “Toen KVK veel later een persbegeleider zocht, kwam men bij mij terecht door mijn perservaring als journalist voor de toenmalig krant Het Volk. Toen ik naar Gent verhuisde, heeft hij de taak van mij overgenomen, nog zo’n 30 jaar. In zijn leven heeft hij maar twee matchen gemist.” Zijn laatste match was in mei 2015 onder trainer Yves Vanderhaeghe die hem toen speciaal bedankte.

Niet alleen in het voetbal maar ook in het volleybal was hij actief, als secretaris van VTS Kortrijk, dat nog Belgisch kampioen gespeeld heeft. Hij was ook de drijvende kracht achter de seniorenclub van VTS, waarvoor hij reizen organiseerde. Hij heeft ook als verzekeraar gewerkt.

Bouwkamp in Hongarije

Ivan Tytgat leerde zijn latere echtgenote kennen bij Bouworde in Hongarije. Jongeren van bij ons gingen daar in die tijd helpen. Hij metselde er, zij stond in de keuken… Simonne was van Geel en in die tijd was het nog heel ver van Kortrijk. Ze trouwden in 1954 en mochten op 30 maart nog hun 65-jarig huwelijksjubileum vieren. De naam van Simonne Tytgat zal ook bij velen een belletje laten rinkelen. Zij was namelijk onderwijzeres in het Lyceum O.L.Vrouw-ter-Engelen (’t Fort) en stond net aan het bord in het vierde leerjaar toen in november 1984 het schoolgebouw instortte. Ze ontsnapte nipt aan de dood.

Eerder was het gezin ook al getroffen door zwaar onheil, toen dochtertje Lieve op amper 2-jarige leeftijd bij familie in een vijver viel en verdronk. Naast Lieve zijn de kinderen Hans (met Gwen Maenhout, Gent) en Hilde (met Yvo Vlaemynck, Kortrijk). Er zijn één kleindochter en twee achterkleindochters.

Het echtpaar woonde in de Burgemeester Mayeurlaan in Kortrijk. Later verhuisden ze naar een flat in Budalys en drie jaar geleden naar het wzc H. Hart.

De uitvaartdienst heeft plaats in de kerk van het O.L.Vrouwehospitaal op zaterdag 1 juni om 10.30 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier