Architect en cultuurbezieler Paul Tuts (89), vader van actrice Ann, overleden

Paul Tuts, met dochter Ann die bekend werd als ‘Doortje’ in FC De Kampioenen. © Dieter Bacquaert
Noël Maes
Noël Maes Medewerker KW

Vorige week vrijdag 10 november is Paul Tuts overleden in Zwevegem. Hij verbleef in het wzc Sint-Amand. Hij heeft niet alleen een loopbaan uitgebouwd bij de firma Bekaert als ingenieur-architect maar heeft ook een grote rol gespeeld in het culturele leven van de gemeente, onder meer als voorzitter van de culturele raad. Hij was onder andere ook de vader van actrice Ann, in heel Vlaanderen bekend als Doortje in FC De Kampioenen. Paul was getrouwd met Angèle Draelants, die in 2013 overleden is.

Paul Tuts is op 6 januari 1934 geboren in het Oost-Brabantse Neerwinden, nu deelgemeente van Landen. Zijn vader was onderwijzer en regisseur van de plaatselijke toneelkring. Hij kwam als bouwkundig ingenieur-architect eind de jaren vijftig bij Bekaert werken en integreerde zich snel in het Zwevegemse culturele leven. Ook binnen Bekaert zelf was hij voortrekker van culturele activiteiten. “Hoeveel culturele gebeurtenissen hebben we samen niet opgezet en verwezenlijkt, in het gemeentelijk cultureel leven en bij de Bekaert-Senioren. Hij was creatieve en inspirerende geest”, zegt Jan Deloof, ook bekend als culturele duizendpoot

Paul werd erg actief in Zwevegem. Hij was lid van Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (Gecoro) en is voorzitter geweest van de culturele raad. Hij heeft ook nog milieucoördinatoren opgeleid. Hij is een halve eeuw bestuurslid geweest bij het Davidsfonds, waaronder een aantal jaren voorzitter. Hij was ook interviewer bij de praatshows van het Davidsfonds. Bij Bekaert was hij actief bij de Seniorenclub en zong hij bij het Bekaert Notenkoor. Muzikaal aangelegd speelde hij onder meer bij het instrumentaal ensemble Sint-Paulus. Als architect heeft Paul Tuts in 1966 de (50 jaar later tot zaal omgebouwde) Sint-Pauluskerk ontworpen én zich ook ingezet voor de Europawijk. Hij speelde ook graag tennis.

FC Kampioenen

Paul Tuts was vader van vier kinderen: Ria, Raf, Ann en Piet. Hij had tien kleinkinderen en één achterkleinkind. Bekendste dochter is uiteraard beroepsactrice Ann, die van bij het begin in 1990 en 30 jaar lang bij de razend populaire tv-reeks FC De Kampioenen de rol van Dorothee Van Hoeck ofte ‘Doortje’ vertolkte. Ze speelde ook in Bevergem, waarin vader Paul figureerde. De jongste jaren is ze ook lid van de cast van de musical ’40-’45.

De uitvaartplechtigheid heeft plaats in de aula Memoria, Bekaertstraat 2G in Zwevegem op zaterdag 18 november om 10 uur.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier