Andre Lewyllie, vader van oud-burgemeester van Heuvelland, overleden net voor 102de verjaardag

Andre Lewyllie werd net geen 102 jaar. © EF
Redactie KW

Op 27 februari zou Andre Lewyllie 102 jaar worden. Die verjaardag zal hij jammer genoeg niet meer kunnen vieren. “Papa stierf in zijn vroege slaap op zaterdag 17 februari”, zegt zijn zoon en voormalig burgemeester van Heuvelland Marc Lewyllie.

André Lewyllie werd geboren op 27 februari 1922 in Voormezele en verbleef een tijdje in de serviceflats in Wijtschate. De familie Lewyllie verhuisde in 1923 naar Wijtschate, in 1948 huwde André met Maria Hessel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd André zelfstandig elektricien in Wijtschate en had er iets later ook een elektriciteitswinkel, waarin in 1955 de eerste tv stond. Naast het beroep van elektricien was André ook een fervent tuinier en reiziger.

Harumi Sakakibara

In 2015 verhuisden André en Maria naar de assistentiewoning in Ter Plaetse in Wijtschate. In 2018 moest André afscheid nemen van Maria en vorig jaar in mei verhuisde naar het woonzorgcentrum St.-Medard. Onlangs kreeg hij daar nog het bezoek van Harumi Sakakibara, een Japanse professor Engels.

“Mijn vader was al sinds 1986 bevriend met Harumi, die hij toen ontmoette tijdens een reis in Toledo in Spanje”, vertelt zoon Mac Lewyllie. “Mijn vader had nu eenmaal de gewoonte om iedereen op reis aan te spreken. Hij sprak dan ook verschillende talen. Met de Japanse professor begon hij toen ook te corresponderen. In 1987 is ze bij ons voor de eerste keer op bezoek geweest, daarna zeker nog een vijftiental keer. Wij, mijn echtgenote Christiane en ikzelf, gingen op bezoek naar Japan voor de eerste keer in 1993 en daarna ook nog verscheidene keren.”

Zona in maart

“Harumi was nu onlangs weer op bezoek. Het was een hartelijk terugzien in het woonzorgcentrum St.-Medard. Samen met zovelen was ook het overlijden van papa voor haar een harde klap. Samen met mijn zussen Marleen en Paula hadden we wel al wat signalen opgevangen dat vader niet meer zo gelukkig was. Vooral na zijn zona van maart vorig jaar was hij volledig afhankelijk van derden.”

André was de vader van Paula Lewyllie en Paul Dejaegher, Marleen Lewyllie en Johan Desodt, Marc Lewyllie en Christiane Mylle. Hij was de opa, bompa en opa bis van Stijn, Lien, Ward, Margarida, Pieter, Greet, Koenraad, Tine, Cédric, Tom, Jan, Katrien, Bart (+), Hans, Marie, Louka, Alexander, Caroline, Chiel, Wannes, Roo, Titus, Xander, Aiko en Emiel. André was onder andere lid van het koninklijk gemengd koor Hoogland, Ziekenzorg, Samana en Okra. Op zaterdag 24 februari wordt om 10 uur afscheid genomen van André in de Sint-Medarduskerk in Wijtschtate. Na de dienst volgt de bijzetting in het familiegraf op de gemeentelijke begraafplaats in Wijtschate. (MDN/RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier