Overlegcomité zit er op: coronamaatregelen worden voorlopig niet verstrengd, reizen afgeraden

© belga
Philippe Verhaest

Het Overlegcomité behoudt de huidige maatregelen om het coronavirus in te dijken, maar waarschuwt wel: “Respecteer de regels of er volgt een verstrenging.” En reizen wordt ook afgeraden.

De beslissingen zijn duidelijk.

– Er komt voorlopig geen verstrenging van de coronamaatregelen.

– De huidige regels zullen wel strikter gecontroleerd worden door de politie. Hogere boetes zijn evenwel niet aan de orde.

– Wie nog geen reis heeft geboekt, wordt aangeraden om zoveel mogelijk in eigen land de vakantie door te brengen.

– Verdere versoepelingen staan voorlopig on hold.

– Er worden vanaf nu ook opnieuw dagelijkse cijfers meegedeeld. Ook de persconferenties starten weer op, zij het niet dagelijks.

De Nationale Veiligheidsraad van donderdag 23 juli blijft op de agenda staan. Na de plechtigheid op dinsdag 21 juli, ter ere van de nationale feestdag, is er opnieuw een Overlegcomité.

Federaal minister Maggie De Block (Open VLD): “Momenteel zijn er besmettingshaarden in drie provincies. Die moeten we nu afbakenen en zo vermijden dat het virus verder vrij spel krijgt. De besmettingen zitten vooral in het sociale leven: familie, vrienden, verenigingen…”

“Het is belangrijk om ter plaatse in te grijpen en de besmette mensen in quarantaine te plaatsen. We roepen iedereen op om de regels altijd en overal na te leven. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Dit virus zal er nog maanden of zelfs langer zijn. Er is momenteel geen vaccin en ook geen geneesmiddel. Laat ons nu doen wat we moeten doen.”

Overlegcomité zit er op: coronamaatregelen worden voorlopig niet verstrengd, reizen afgeraden
© BELGA

Er ligt ook geen enkele versoepeling op tafel. “Als we dit niet kunnen beheersen, moeten we strenger worden. We hebben opnieuw wat vrijheid, laat ons dit niet weggooien omwille van wat zon en vakantiegevoel. En: vakanties in het buitenland zorgen voor extra risico en besmettingen. Dat is nu al duidelijk.”

Wie nog geen reis geboekt heeft, blijft beter thuis – minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V)

Federaal minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) vult nog aan. “We roepen vooreerst iedereen op om de regels te respecteren, anders is een mogelijke verstrenging van de maatregelen zeker aan de orde. De versoepeling vanaf 1 augustus staat momenteel on hold. En nogmaals: als de regels niet gevolgd worden, kunnen die ook strikter worden.”

Van grenzen sluiten is geen sprake. “Maar iedereen trekt naar het buitenland op eigen risico en moet zich aan de regels van het land in kwestie houden. En wie nog niet geboekt heeft, blijft beter thuis.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.