Oudste inwoner van Kortrijk overleden: covid velt nu ook 106-jarige zuster Rachel

In de vroege zaterdagmorgen is zuster Rachel Van Nieuwenhuyze op haar kamer in Huize Sparrenhof in de Steenstraat in Heule rustig ingeslapen. Zij was op 19 mei 106 geworden en mocht die verjaardag nog in goede gezondheid vieren ‘in haar bubbel’. Nu is de tweede coronagolf haar fataal geworden.

Zuster Rachel Van Nieuwenhuyze kon dit jaar op een zonnige 19 mei met de medezusters in haar bubbel nog genieten van haar 106de verjaardag. © NOM

Hoewel het coronavirus al in het verzorgingstehuis van zieke en bejaarde zusters van Liefde in de Steenstraat was binnengedrongen, bleef de ‘taaie’ zuster Rachel er tot vorige zondag van gespaard. Toen begon ze wat koortsig te worden en maandag testte ze uiteindelijk positief. Woensdag leek ze wat te verbeteren maar ’s anderendaags ging ze zienderogen achteruit. Ondanks haar leeftijd was ze de laatste tijd geïnteresseerd in alles wat er rondom haar gebeurde en ze kon ook nog lezen. “Ze was een schat van een zuster, altijd lief en vriendelijk en zéér dankbaar”, zei het verplegend personeel bij haar verjaardag.

Verpleegster van het Wit-Gele Kruis

Zuster Rachel is afkomstig van Tielt. Ze werd er op 19 mei 1914 geboren, vlak voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. In 1939 trad ze in Heule binnen bij de Zusters van Liefde in Heule en studeerde daarna voor verpleegster. Ze trok vele jaren met haar kevertje op pad voor het Wit-Gele Kruis. Toen ze in 1974 met pensioen ging, werd er overste van de zustergemeenschap van (het intussen verdwenen) Home Bethanie, een opvanghuis voor meisjes in de Zandstraat in Kortrijk.

Van 1983 tot begin 2018 maakte zuster Rachel deel uit van de zustergemeenschap in de Rekollettenstraat op de Sint-Elooisparochie in Kortrijk. Begin 2018 kwam ze nog in ‘Iedereen Beroemd’. Men volgde toen enkele honderdplussers en ze liet zich vlot interviewen. Ze stak toen haar geloof niet onder stoelen of banken. “God hierboven is mijne maat”, zei z, met de vinger in de hoogte. Haar 105de verjaardag heeft ze nog mogen vieren in een volle Sint-Elooiskerk.

In de bubbel

Uitgebreid haar 106de verjaardag vieren was door corona onmogelijk, maar met de medezusters die een bubbel vormden, kon men er met het mooie weer in de tuin toch nog een feestelijke dag van maken. De vele verjaardagskaarten heeft ze toen een voor een gelezen. Vrij recent had ze haar gehoor zo goed als helemaal verloren is en daar had ze het wel lastig mee. “Niettemin was ze zich heel goed bewust van wat er gebeurde. Ze noemde corona ‘dat lelijk beestje'”, zegt zuster Riet, overste van de congregatie die zelf ook door covid in quarantaine is.

Terwijl Huize Sparrenhof tijdens de eerste golf coronavrij bleef, hebben recent 15 zusters positief getest en er is een covidafdeling ingericht. De meesten zijn nu aan de beterhand. Zuster Rachel is nu de tweede die het niet haalt.

Maria Devriendt (Heule) nu oudste

Al sinds december 2016 was zuster Rachel officieel de oudste inwoner van heel Kortrijk. Met een dag verschil waren toen Geneviève Cottenier en Paula Vandorpe overleden, beiden 106 jaar en ruim vijf maanden oud, leeftijd die zuster Rachel nu ook gehaald heeft.

Door het overlijden vorige dinsdag 17 november van de tweede oudste inwoner van Kortrijk, de 103-jarige Marie-Paul Buysschaert, die in wzc Sint-Carolus verbleef, is Maria Devriendt nu de oudste Kortrijkzane. Zij mocht op 15 oktober ook haar 103de verjaardag vieren. Maria Devriendt woonde vroeger in Heule-Watermolen en verblijft in wzc ter Melle, ook in Heule.

Er wordt op vrijdag 27 november in de Sint-Elooiskerk in Kortrijk in beperkte kring afscheid genomen van zuster Rachel

(NOM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.