Ouders Krak van Ingelmunster: “Jammer dat onze Fiene Krak werd omdat ze ziek is”
Fiene Verstraete is de Krak van Ingelmunster, maar ouders Piet Verstraete en Sophie Rosseel vinden het jammer dat ze verkozen is door haar ziekte: “Toch is ze dankbaar. Zo denken toch nog veel mensen aan haar”, zeggen ze.
Haar gezondheidstoestand blijft Fiene parten spelen. Net op de dag dat we zouden langsgaan, vernamen we van haar mama dat ze voor enkele dagen was opgenomen in UZ Gent. Daarna keert ze terug voor haar revalidatie naar het Zeepreventorium in De Haan, zodat ze pas één dag na het verschijnen van deze tekst terug naar huis komt op weekend. Op zondagvoormiddag konden we ten huize Verstraete-Rosseel via Facetime toch eens kort met Fiene spreken in UZ Gent. “Op elfjarige leeftijd verzwikte Fiene haar voet. Ze kreeg enkele keren een gips om. Daarna dacht men aan groeipijnen en Fiene werd weer in het gips gestoken. Dat bleef maar aanslepen”, vertelt mama Sophie.
Verstoorde zenuwen
“We hadden een afspraak bij professor Joos in UZ Gent, die heel vlug tot de conclusie kwam dat Fiene de ziekte Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) had. Dat gaat over zenuwen die verstoord zijn. Vanuit de hersenen worden er verkeerde signalen gegeven naar haar linkervoet. De reden ? Dat kan voorkomen na een verstuiking, een gebroken voet, een trauma. Na een zware behandeling in het kinderrevalidatiecentrum in UZ Gent was Fiene anderhalf jaar goed. In mei 2019 herviel ze zonder enige reden. Nu is het veel erger dan de eerste keer.”
Dokters radeloos
Momenteel is Fiene terug van maandag tot vrijdag in behandeling in het Zeepreventorium in De Haan. Vorig weekend werd ze in het UZ Gent opgenomen voor een ketamine infuus. “Sommige patiënten hebben minder pijn door zo’n infuus. Fiene is bezig aan haar tweede behandeling en het effect is nog nihil. Ze heeft 24 uur op 24 uur pijn in haar linkerbeen. Er bestaat geen medicatie of een operatie om haar te helpen. De dokters kunnen al zoveel en toch kan men haar niet helpen. Ze kunnen geen zenuwen verleggen of wegnemen”, zuchten Piet en Sophie. “Via internet zochten we al alles op rond CRPS. Naar het buitenland trekken, is geen optie, want de artsen van UZ Gent kregen een opleiding in Amerika. We hebben op Facebook ook een groep met lotgenoten, maar helaas kent niemand een middel tegen die pijn.
Ondraaglijke pijn
“Stel je voor, zo’n jong meisje en haar been is nu opgezwollen tot boven haar knie. Vorige keer was het maar haar voet. Ze kan tegen geen aanraking, geen kledij. Ze kan met dat been niet in de douche. Dat been hangt uit haar bed, want ze kan geen bedlinnen verdragen. In het Zeepreventorium moet Fiene iedere dag haar pijngrens verleggen. Onze dochter weet heel goed wat die behandeling is, want ze maakte het al allemaal eens mee. Voor haar is het heel lastig. Ze zit er echt door”, zegt Piet zachtjes. “Wij kunnen haar steunen, maar het is wel zij die de dagelijkse pijnen moet doorstaan. De toekomst ? Wij hebben geen glazen bol. We leven dag per dag, maar voor Fiene is het vaak ondraaglijk.”
Bio Fiene Verstraete p>
p>
Privé p>
Fiene (16) is de dochter van zelfstandige Piet en kapster Sophie Verstraete-Rosseel uit de Weststraat 56. Ze heeft nog één broer Pieter (25). p>
p>
Loopbaan p>
Fiene volgt de richting schoonheidszorgen in Sint-Jozef in Tielt. Wegens haar ziekte verblijft ze nu in het Zeepreventorium in De Haan. Het herstel kan maanden duren. p>
p>
Vrije tijd p>
Toen haar gezondheid het toeliet, hield ze van shoppen, uitgaan met vrienden en vriendinnen. Nu is ze heel beperkt in haar hobby’s. De sociale media zorgen wel voor afleiding. p>
Had je de nominatie en de Kraktitel verwacht ?
Fiene via Facetime vanop haar ziekbed: “Zeker niet. Ik dacht dat het Hein Denturck zou worden.” Haar ouders vullen aan : “Fiene wilde zelf dat Hein tot Krak was verkozen. Ze vond dat Hein zoveel doet voor Studio Kontrabas. Hij verdient deze titel volgens haar meer.”
Voerde Fiene promo omdat familie en vrienden voor haar zouden stemmen ?
Sophie en Piet: “Natuurlijk, alle familieleden en vrienden werden gemobiliseerd. Haar broer Pieter zorgde ook via zijn vriendenkring en minivoetbal dat iedereen op de hoogte was van de nominatie van zijn zus. Ik ben er zeker van dat ook de scholen in Tielt en De Haan aan Fiene hebben gedacht.”
Doet de titel van Krak haar deugd, ondanks al haar medische zorgen?
Sophie (na een stilte): “Het is leuk dat Fiene Krak is geworden, maar het was beter op een andere manier geweest. Ze had beter die erkenning gekregen omdat ze iets had betekend in sport, cultuur of muziek. Maar niet dé Krak omdat ze ziek is. Maar er denken nu wel veel mensen aan haar. Fiene is er wel dankbaar voor.” (PADI)
Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak2019 p>
Alle Kraks van 2019
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier