Oudenburgenaar Stefaan Reynaert en andere West-Vlamingen ondersteunen ontwikkelingsprojecten in Malawi

Heel wat inwoners gelukkig met de nieuwe spullen. © LINR
Redactie KW

Stefaan Reynaert uit Oudenburg, Jurgen De Braekeleer, Leen Van der Haegen, beiden uit Waregem, Carl Van Acker en Christel Bultynck, beiden uit Menen, reisden door Malawi, in het zuidoosten van Afrika. Ze gaven er verschillende ontwikkelingsprojecten een duwtje in de rug, zowel financieel als materieel.

“Malawi is een van de armste landen ter wereld. Wie al werk heeft, moet – samen met zijn gezin – zien te overleven met een maandloon van gemiddeld 30 tot 50 euro. Goed dat het land gespaard is gebleven van oorlogen en interne conflicten”, zegt Stefaan Reynaert. “Met de opbrengst van onze benefiet en ingezamelde spullen bij particulieren en een paar bedrijven konden we heel wat inwoners gelukkig maken.”

Jurgen De Braekeleer uit Waregem, die in 2005 gedurende drie maanden stage liep in Malawi, vertelt over Kudimba, waaraan ze 500 euro schonken, een bedrag dat KBC verdubbelt: “Het is een dagcentrum voor jongeren, die kwetsbaar zijn omwille van hun fysieke of psychische handicap of moeilijke sociale achtergrond. De oprichter, Maaike Bruynooghe, is trouwens afkomstig uit Kortrijk. Het speelgoed, dat we afgaven, blijft in het centrum, de kledij mogen de kinderen meenemen naar huis. De glimlach, die we hiermee op de gezichten van de kinderen toverden, vergeet je nooit meer in je leven.”

Thuma-oerwoud

“Op weg naar het Thuma-oerwoud hielden we halt in een ziekenhuis. We schonken een babyweegschaal. Momenteel worden de kindjes gewogen aan een haak, zoals het vlees bij ons”, vertelt Stefaan Reynaert ontzet. “Gelukkig wordt er momenteel een materniteit gebouwd, want de hoogzwangere vrouwen moeten meer dan 60 kilometer met de fiets rijden tot de dichtstbijzijnde stad.”

“Die glimlach op de gezichten van de kinderen vergeet je nooit meer in je leven”

Het Thuma-oerwoud is opgericht door Wildlife Action Group Malawi. De coördinator is Lynn Clifford, een Ierse. Er zijn 35 bewakers, die het 200 km² grote gebied moeten beschermen tegen stroperij (van onder andere olifanten) en illegale houthak. De groep overhandigde 750 euro en meer dan 50 oude gsm’s waarmee een informantennetwerk zal worden uitgerold, onder meer om illegale activiteiten te melden.

Duurzame landbouw

“Cruciaal is de samenwerking met de lokale gemeenschappen, die in hun eigen levensonderhoud moeten kunnen voorzien. We bezochten een van de vele perma(nent) (agri)culture-projecten. Er wordt aan duurzame landbouw gedaan, waarbij verschillende gewassen door elkaar worden geteeld om ziekteplagen te vermijden of in te perken. Toen we vertelden dat we voor alle projecten samen vele tienduizenden zaden van onder meer tomaat, kool, wortel mee hadden, wisten ze met hun geluk geen blijf.”

Het gezelschap bezocht enkele (agri)culture-projecten.
Het gezelschap bezocht enkele (agri)culture-projecten.© LINR

“Ook de scholen in het gebied worden betrokken. Elke school had enkele maanden geleden een zelfde aantal zaden gekregen. We bezochten de school, die hiermee de grootste hoeveelheid groenten en fruit had gekweekt. Voor de scholen hadden we honderden balpennen en tientallen schriftjes mee voor het nieuwe schooljaar”, vertelt Stefaan nog.

Platteland en sloppenwijken

“De meest schrijnende armoede zagen we in de afgelegen dorpjes op het platteland. Kinderen komen je tegemoet gelopen en smeken om een leeg plastic flesje. Dat kunnen ze dan vullen met water van de pomp en meenemen tijdens hun vaak lange weg te voet of met de fiets naar school. Gelukkig waren we hiervoor gewaarschuwd en hadden we er tientallen gespaard. Van zo’n ervaringen moet je toch wel bekomen”, aldus Stefaan Reynaert

“Gelijkaardige taferelen in de sloppenwijken van de hoofdstad Lilongwe. Je hoort de kinderen van ver azungu roepen, waarmee ze de komst van blanken aankondigen. Veel huisjes hebben vaak geen elektriciteit. Kinderen spelen met alles wat ze vinden. Als je hen dan een ballon, een bellenblazer of een springtouw geeft, is het alsof de hemel voor hen neerdaalt. Zeer aangrijpend”, aldus Stefaan.

“Voor de scholen hadden we balpennen en schriftjes mee voor het nieuwe schooljaar”

The Warm Heart of Africa

“We willen Malawi zeker niet bestempelen als het land van alleen kommer en kwel. Wie creatief is en er iets wil van maken, komt stap voor stap vooruit. Wat natuur betreft, is Malawi een afwisseling van bos over savanne tot glooiende berglandschappen, bevolkt door een zeer diverse dierenpracht die zeker niet moet onderdoen voor een land als pakweg Kenia of Tanzania. Ook de vriendelijkheid en de trots van de Malawianen zijn onevenaarbaar. Het land kreeg niet voor niks de titel The Warm Heart of Africa.”

(LINR/foto LINR)