OUDE SITE AZ GROENINGE IN DE LOOFSTRAATKRIJGT TIJDELIJKE INVULLING

Het Koetshuis aan de Loofstraat speelt een centrale rol in de tijdelijke invulling van ‘site Loof’. (KDS)© Kurt De Schuytener
Het Koetshuis aan de Loofstraat speelt een centrale rol in de tijdelijke invulling van ‘site Loof’. (KDS)© Kurt De Schuytener
Redactie KW

KORTRIJKDe oude ziekenhuissite van AZ Groeninge in de Loofstraat verandert de komende jaren in een nieuw stadsdeel. De stad maakt voor deze site momenteel een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) op. Vanaf dit weekend krijgen de oude gebouwen die niet gesloopt werden een tijdelijke invulling.

De plannen voor de oude ziekenhuissite, nu eigendom van Compagnie Het Zoute, zijn al een tijdje in ontwikkeling. De bestemming is een mix van woningen, kantoren, diensten, winkels en horeca. De Engelse landschapstuin achter de oude kliniek wordt gerestaureerd, uitgebreid en ingericht als stadspark. “Een tuin voor Kortrijk zeg maar, een Central Park”, duidt schepen van Stadsvernieuwingsprojecten Wout Maddens (Team Burgemeester). Er komt bovendien een nieuwe fietsverbinding doorheen de site, in het verlengde van de Pater Beckstraat richting de Doorniksewijk, waardoor er een betere verbinding ontstaat tussen het station en Hoog-Kortrijk. “Het nieuwe stadsdeel zal vlot bereikbaar zijn te voet, met de fiets, het openbaar vervoer en de auto. De auto parkeren zal ondergronds gebeuren. De vernieuwde site, het binnenplein en het park zullen toegankelijk zijn via verschillende ingangen in de Loofstraat en de Doorniksewijk. Die worden ingericht met bomen en struiken”, zegt Davy Labeeuw van Compagnie Het Zoute. Enkel aan de kant van de Doorniksewijk komen er winkels. Andere functies worden verspreid over de site. “In het ruimtelijk uitvoeringsplan dat nu opgemaakt wordt legt de stad vast wat er wel en niet kan in het gebied en hoe dat georganiseerd moet worden”, aldus de schepen.

DE BEZETTERS

Het ziekenhuis in de Loofstraat is intussen gesloopt. Andere – kleinere – gebouwen die in het grote park staan zijn niet tegen de grond gegaan. Het zijn de verborgen parels van Kortrijk. Zo was achter het voormalige ziekenhuis een koetshuis, twee prieeltjes en een deels gerenoveerde kapel verstopt. Die gebouwen, die voorlopig overeind blijven, krijgen nu een tijdelijke invulling.

“De site LOOF, tot voor kort verscholen achter het voormalige ziekenhuis AZ Groeninge, wordt een autovrije plek waar Kortrijkzanen zullen kunnen ontspannen, wonen en werken”, zegt Davy Labbeeuw. “We laten zes creatieve ondernemers met verrassende initiatieven en ideeën los op de site om op de oude site die pareltjes een jaar lang nieuw leven in te blazen.” Die creatieve ondernemers kregen de naam De Bezetters. Zij kregen elk een uitvalsbasis op de site toegewezen en staan klaar om tal van activiteiten en diensten voor de buurt op te zetten. Aan de inkom van het park ter hoogte van de Doorniksewijk kan je bij de KoffieQueen’s Garden elke zondag bij mooi weer genieten van een koffie of een koninklijk ontbijt of zelfs luisteren naar een aperitiefconcert. In de gerenoveerde kapel komt de duurzame plantenmarkt Ympa met een assortiment van levend groen, gekweekt vrij van chemicaliën en plastics.

CENTRALE ROL

Lusttuin van de familie Beck, later van Henri Nolf. De kliniek Onze-Lieve-Vrouw Voorzienigheid, het latere AZ groeninge, kocht later de eigendom en liet de woning afbreken. (Foto Alberic Goethals)
Lusttuin van de familie Beck, later van Henri Nolf. De kliniek Onze-Lieve-Vrouw Voorzienigheid, het latere AZ groeninge, kocht later de eigendom en liet de woning afbreken. (Foto Alberic Goethals)

I

n de Villa in de Berteelestraat huist Re-View met een aanbod van individuele coaching en begeleiding en het organiseren van groepssessies rond verschillende gezondheidsthema’s en zelfkennis. Nog in de Villa komt het ‘Centrum voor Logopedie’. Dat specialiseert zich in de behandeling van spraak-, taal- en leerstoornissen. Het profileert zich ook als kennis- en leercentrum.

Boekenboetiek Woordoord zorgt voor boekenworkshops en meer. Het Koetshuis, dat in de toekomstige ontwikkeling een centrale rol zal vervullen, zal nu reeds een inspiratiebron zijn als ontmoetings- en co-workingplaats rond kunst, design en cultuur in tijdelijke panden. Het is een platform voor designers, artiesten en ondernemers met een eigen missie en verhaal. Er zal ook een bar zijn in de Villa, waar toevallige passanten hun dorst kunnen lessen en hun honger kunnen stillen.

Een van de verborgen parels in het park op de site AZ Groeninge was lange tijd ook de Villa Nolf. De bekende oude villa was omgeven door een ‘lusttuin’, met een grote vijver en prieeltjes. Het Empirelandhuis werd gebouwd door een lid van de familie Vercruysse en later bewoond door de familie Nolf zelf.

Helaas is van deze villa niets overgebleven. Hoewel het gebouw beschermd was, werd het op 15 en 16 augustus 1985 gesloopt. Voor de afbraak bestond geen vergunning en geen enkele instantie was vlug genoeg om de afbraak stil te leggen. Opdrachtgever van de sloping was het nabijgelegen ziekenhuis Maria’s Voorzienigheid, dat later opging in AZ Groeninge. De stad Kortrijk spande nog verscheidene processen aan, met zelfs de eis tot herstel in de oorspronkelijke staat. Na een juridische uitputtingsslag van 14 jaar, waarbij de hoogste rechtbanken Hof van Beroep en Raad van State werden ingeschakeld, kwam het tot een dading: een overeenkomst waarbij beide partijen vrede sloten uit zakelijke overwegingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier