Oud-profs (met Yves Vanderhaeghe) sjotten nog eens voor het goede doel tegen RHIZO-scholieren

Yves Vanderhaeghe, links tussen Bruno Debo en Jonas Hindryckx van RHIZO, neemt het met plezier op tegen de laatstejaars in een wedstrijd voor het goede doel. © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Vrijdag 31 mei trekken heel wat gewezen voetbaltoppers, van Yves Vanderhaeghe tot Olivier Deschacht, in Kortrijk de schoenen aan om het goede doel, de G-sportwerking, te steunen. In El Clásico nemen de Rhizo-laatstejaars die de optie voetbal volgen het op tegen deze oud-profvoetballers, hun grote voorbeelden.

In Rhizo Sportschool Kortrijk volgen 172 leerlingen de optie voetbal. De school werkt daarvoor ook samen met KV Kortrijk. Maar de jonge voetballertjes hebben het hart ook op de goede plaats. Onder impuls van directeur Jonas Hindryckx en sportleerkracht en voetbaltrainer Bruno Debo werd een selectie van (oud-)voetbaltoppers samengesteld die het tegen de jonge gasten zullen opnemen. Onder meer Yves Vanderhaeghe werd bereid gevonden om zich snel bij terugkomst van een reis naar het terrein van SV Kortrijk te haasten. “Ik heb een knieoperatie ondergaan en er zijn al wat kilootjes bijgekomen, maar ik speel nog vaak padel en ook wat tennis. Zo’n wedstrijd zie ik zeker zitten omdat het ook om jongens gaat die kunnen voetballen. En dan laat ik me graag ook nog eens gelden.”

Yves Vanderhaeghe heeft een palmares – als speler, maar ook als coach –, waar heel wat collega’s jaloers op kunnen zijn. Voorlopig zit de trainer zonder ploeg na zijn korte Saoedische avontuur. “Ik sta uiteraard open voor nieuwe aanbiedingen, maar ik ben er de man niet naar om zichzelf overal te gaan aanbieden. Bovendien werk ik niet met een manager.”

Champions League

De voetbaljaren van Yves Vanderhaeghe, 54 ondertussen, dateren van voor de geboorte van de Rhizo-scholieren. “Maar uiteraard kennen we hem. Als je ziet hoeveel interlands hij gespeeld heeft en tegen wie hij het allemaal mocht opnemen in de Champions League, met onder meer matchen tegen Real Madrid en Manchester United, dan spreekt dat tot de verbeelding”, zeggen laatstejaars Elias Vanglabeke (KV Kortrijk ) en Milan Vandenabeele (KSV Roeselare). Maar ook Massimo Decoene, voetbalprof en vaste waarde bij KV Oostende en oud-leerling van Rhizo, zal op post zijn voor de benefietmatch. “Ook met hem wordt het een blij weerzien. Het wordt een prachtig event en het is ook nog eens voor het goede doel.”

De RHIZO-scholieren kijken al uit om zich eens te meten met de voetballers met eersteklasse-ervaring.
De RHIZO-scholieren kijken al uit om zich eens te meten met de voetballers met eersteklasse-ervaring. © gf

Yves Vanderhaeghe is zelfs wat jaloers op de opleiding die de jonge gasten nu krijgen. “Dat is natuurlijk helemaal anders dan in mijn tijd. Ik ben pas op 16-jarige leeftijd van FC Roeselare naar Cercle Brugge getrokken, maar in twee jaar tijd heb ik daar veel bijgeleerd. Ik miste wel wat basisvorming, maar van de andere kant was ik ook een allround sporter die van veel geproefd heeft. Dat was dan misschien wel een voordeel in mijn latere carrière.”

G-voetbalwerking

Het kransje voetballers dat al toezegde om vrijdag 31 mei onder leiding van coach Yves Van Borm (ex-Knokke FC) deze benefietmatch af te werken is niet min. Naast Yves Vanderhaeghe en zijn goede vriend Olivier Deschacht zijn dat onder anderen Thomas Buffel, Nicolas Lombaerts, Günther Vanaudenaerde, Jason Vandelannoite, Stijn Meert… Maar ook nog actieve spelers als Charles Vanhoutte, sterkhouder bij Union en Olivier Myny, die met Dender de promotie naar hoogste klasse afdwong, zegden al toe. Ook Massimo Decoene (KVO) zal dus zijn oud-schoolgenoten in de ogen kijken.

“Onze G-sporters betalen geen lidgeld; alle steun is dus welkom” (Dave Vanhoutte)

Een toegangsticket voor de wedstrijd kost 5 euro. “We krijgen ook nog een procentje op de drank, zodat we toch een mooi bedrag hopen in te zamelen voor de G-voetbalwerking in Kortrijk. En ondertussen zetten we ook de werking van onze school in de kijker”, aldus directeur Jonas Hindryckx.

Dave Vanhoutte is de bezieler van G-Sport Belgium met uitvalsbasis in Kortrijk en heeft ambitieuze plannen. Hij hoopt ook een G-omnisportcomplex te laten verrijzen nabij de renbaan in Kuurne. “Maar daarvoor is veel geld en politieke steun nodig”, realiseert hij zich. “En daar ontbreekt het voorlopig aan.”

Maar ook voor de dagelijkse werking van het G-voetbal kan hij alle middelen gebruiken. “Bij ons wordt geen lidgeld betaald. En straks trekken we naar Amsterdam om een tornooi af te werken, dat zijn zaken die we allemaal zelf bekostigen. Dus zijn we blij met de steun vanuit Rhizo.”

Vrijdag 31 mei vanaf 18 uur op terrein SV Kortrijk: All Stars versus laatstejaars Rhizo. Toegang: 5 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier