Opvallend goede cijfers voor Middelkerke in jongste gemeentemonitor: 89 procent van inwoners voelt zich gelukkig

De cijfers van Middelkerke stijgen ver boven het gemiddelde uit. © gf
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Volgens de nieuwe gemeentemonitor van de Vlaamse overheid voelt 89 procent van de Middelkerkenaars zich gelukkig. Ook op de andere graadmeters in dat ruime onderzoek scoort Middelkerke steevast boven het Vlaamse gemiddelde.

De gemeente-stadsmonitor is een driejaarlijkse bevraging van het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse Overheid. Dat onderzoek polst naar de mening van zo’n 135.000 Vlamingen. Het bundelt meer dan 100 cijfers over het leven in je stad of gemeente. Volgens dit brede onderzoek is 83 procent van de Middelkerkenaars tevreden over hun buurt. 89 procent voelt zich over het algemeen gelukkig in Middelkerke. Cijfers die ver boven het Vlaamse gemiddelde uitstijgen.

Bij de vorige gemeente-stadsmonitor in 2020 scoorde Middelkerke op de graadmeter ‘geluk’ al ruim boven de 80 procent. Grootste reden voor geluk volgens de inwoners? Vlakbij zee wonen, voldoende uitgeruste faciliteiten, rust, goede woonkwaliteit en omringd worden door ‘vriendelijke mensen’. Die conclusies werden ook bevestigd na twee burgerbevragingen en twee enquêtes bij de tweedeverblijvers die het lokaal bestuur tussen 2020 en 2023 uitvoerde.

Mooie projecten

Welke elementen stimuleren dan de voortgezette stijging? Burgemeester Jean-Marie Dedecker heeft een sterk vermoeden: “We leveren dagelijks inspanningen om het leven in Middelkerke zo goed mogelijk te maken, maar de laatste jaren konden we enkele prachtige projecten opleveren. Denk maar aan de mooie promenade in Westende, onze verbeterde fietsverbindingen in het hinterland of het nieuwe sportpark De Krokodiel. Allemaal projecten die rechtstreeks het welzijn van de mensen bevorderen met meer groen en meer ruimte.”

“De hoge scores vloeien ook voort uit de positieve ingesteldheid van de inwoners” – burgemeester Jean-Marie Dedecker

“Als ik het rapport bekijk, scoren we consequent boven de 70 procent op verschillende elementen die naar de ‘tevredenheid’ polsen. Onze inwoners zijn positieve, dankbare mensen met een gezonde eigen mening. Ik ben trots dat zij onze inspanningen zo goed waarderen, maar de hoge scores vloeien ook voort uit de positieve ingesteldheid van alle Middelkerkenaars”, besluit de burgemeester.

Philippe Degryse (67), afkomstig uit Brussel, koestert een diepe genegenheid voor Middelkerke, waar hij sinds vorig jaar definitief woont. Zijn band met Middelkerke dateert vanaf zijn vroege jeugd, toen hij hier vanaf zijn tweede levensjaar elke vakantie in juli, augustus en tijdens de paasvakantie doorbracht. Na zijn pensionering besloot hij om zich permanent in Middelkerke te vestigen.

Nooit meer verhuizen

Op de vraag of hij zich bij de 89 procent gelukkige inwoners van Middelkerke voegt, antwoordt Philippe: “Ja, ik ben blij omdat de gemeente goed wordt beheerd. Er zijn wel wat mankementen, maar die nemen we erbij. Ik kom uit Brussel en ik kan je verzekeren dat we in Middelkerke beter leven.”

Philippe Degryse is blij met zijn verhuis naar Middelkerke.
Philippe Degryse is blij met zijn verhuis naar Middelkerke. © PG

Philippe duidt enkele geliefde plekken: “Ik heb honden, dus gaan we uiteraard wandelen. Het Normandpark, de duinen, het Sint-Laureinsstrand zijn plaatsen waar ik me gelukkig voel.”

Over de gemeentediensten is hij vol lof: “De diensten zijn werkelijk onberispelijk. Er is niks over te zeggen. Ik kan me niet indenken dat ik hier nog zal verhuizen.”

Te weinig winkels

Bij Ingrid Godaert (68), die al vijf jaar in Westende-Dorp woont, horen we een ander verhaal. “Ik voel me niet gelukkig in Westende omdat er weinig winkels open zijn zodra de toeristen vertrokken zijn. Dat heb je niet in het binnenland. Daar moeten ze niet leven van de toeristen, daar moeten ze leven van de mensen die er wonen.”

Ingrid Godaert vindt dat het beter kan in Westende.
Ingrid Godaert vindt dat het beter kan in Westende. © PG

Wat betreft het gemeentebestuur, waar slechts 32 procent vertrouwen in heeft, lijkt Ingrid berustend. “Elk gemeentebestuur doet zijn zin en daar kun je toch niets tegen doen”, besluit ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier