Oprichter De Kiekefretter onverwacht overleden

Op dinsdag 1 december is Romain Kemseke op 90-jarige leeftijd in zijn flat in Budalys in Kortrijk onverwacht overleden. Hij was getrouwd met Odette De Munster en was bekend als oprichter van de destijds bekende traiteurzaak en kleinhandel De Kiekefretter aan de Menenpoort in Kortrijk.

Romain Kemseke.© gf
Romain Kemseke.© gf

Romain Kemseke werd op 26 juli 1930 in Deerlijk geboren in een gezin van vijf kinderen. Zijn ouders hadden een winkel en pluimveeslachterij. Zijn vader is vroeg overleden waarna Romain gezinshoofd werd. Hij trouwde op 25-jarige leeftijd en samen met zijn echtgenote begon hij in 1955 met De Kiekefretter in de Meensestraat in Kortrijk. De zaak werd een begrip in Kortrijk en omstreken. Toen Romain 65 werd, zette zijn zoon Steven de zaak verder. Er is ook nog een dochter, Mieke.

Steven overleed echter in 1999. Schoondochter Tania Huys bleef de zaak voortzetten tot ze twee jaar geleden in de historische hoeve De Blauwpoorte naast het sportcomplex Wembley met haar dochter Sarah een event- en feestlocatie opende. Toevallig beslisten zij kort geleden om wegens de coronaomstandigheden De Kiekefretter tijdelijk opnieuw tot leven te brengen. Sinds vorig weekend is dat het geval.

Postuum eerbetoon

Het is een winkel waarin ze de specialiteiten van de vroegere zaak aanbieden: wild en gevogelte maar ook de klassieke kip aan het spit. Het wordt nu meteen een mooi postuum eerbetoon aan vader-stichter Romain.

Na zijn pensioen gingen Romain en zijn echtgenote in de Warande in Heule wonen naast de Heulebeek, waar Romain zich in de buitenlucht kon uitleven in zijn tuin en met zijn eenden en andere dieren. Twee jaar geleden verhuisden ze naar een flat in Kortrijk. Daar heeft Romain gezorgd voor zijn echtgenote die gezondheidsproblemen kreeg. Vorige week dinsdag hadden ze een kleine wandeling gemaakt en kort na hun thuiskomst is Romain plots in zijn zetel overleden.

Het afscheid vond in familiekring plaats in het domein De Blauwpoorte in Heule. Romain werd daarna begraven bij zijn zoon op de begraafplaats in Heule.

(NOM/Begr. Bloyart/Sereni)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.