Oppositie wil nog meer duidelijkheid over Zonnebeeks relanceplan

Ook de Koklikoo in het Kasteelpark kijkt uit naar de heropening van de horeca. De gemeente wil trouwens alle horecazaken 500 euro schenken.© ZB
Ook de Koklikoo in het Kasteelpark kijkt uit naar de heropening van de horeca. De gemeente wil trouwens alle horecazaken 500 euro schenken.© ZB
Redactie KW

In Zonnebeke werd tijdens de gemeenteraadszitting het relanceplan naar aanleiding van de coronapandemie besproken. De oppositie vond het te weinig.

“De coranapandemie had een groot impact”, aldus burgemeester Dirk Sioen (# Team 8980). “Ondanks de negatieve impact van corona op het dagelijks leven ontstond in Zonnebeke een golf van solidariteit. Er ontstonden warme en spontane acties vanuit de bevolking en heel wat vrijwilligers sprongen bij waar nodig. Meteen nadat de coronamaatregelen van kracht gingen op 13 maart 2020 kwam een crisiscel bijeen met als voornaamste taak het snel uitrollen van de vele maatregelen. Deze cel kwam tijdens de coronapandemie geregeld bijeen en stond in nauw overleg met de diverse veiligheidsdisciplines van zowel lokaal, provinciaal als federaal niveau. De noodplanning blijft deze opdracht uitvoeren tijdens deze crisis. Eén jaar later komen we nu aan de periode toe waarin er moet worden gekeken naar een heropstart. We willen ons voorbereiden op de periode na corona en stelden en relanceplan op.”

Vijf pijlers

Het plan steunt op vijf pijlers: ondersteuning van de lokale economische heropleving, stimuleren van het verenigingsleven, Zonnebeke als toeristische trekpleister promoten, kwetsbare gezinnen en personen extra gaan bijstaan en begeleiden en het ondersteunen van de welzijns- en zorgsector.

Dit alles moet vertaald worden in diverse acties en worden opgenomen in de meerjarenplanning. De oppositie vond dat de meerderheid niet de juiste cijfers aangeeft. “Er is sprake van 408.000 euro, maar in werkelijkheid is het veel minder”, aldus raadslid Luk Hoflack (InSamenSpraak). “Als we alle subsidies aftrekken, dan besteedt de gemeente maar 150.000 euro.”

Collega-raadslid Koen Descheemaeker poneerde dat de gemeente van Vlaanderen ruim 142.000 euro krijgt voor verenigingen en dat 80.000 euro in handen blijft van de gemeente. Voor de jeugdverenigingen werd voor 2020-2021 een som van 4.200 euro meer voorzien en ook voor verenigingen met een jeugdwerking, zoals sportverenigingen, fanfares en harmonieën, werden de toelages ook voor dit jaar opnieuw met 20 procent verhoogd. Volgens de oppositie was dit te weinig omdat de verliezen veel groter waren en er toch geld voorzien is.

Terrassen

Om het sociocultureel aanbod lokaal een boost te geven, wil de gemeente alle Zonnebeekse restaurants en cafés 500 euro schenken. “Heel weinig horeca-uitbaters gaan daarop in omdat het bedrag te laag is”, zegt raadslid Luk Hoflack, die voorstelde om het bedrag op te trekken tot 750 euro en te verlengen tot eind 2022.

Het bedrag werd door de meerderheid verworpen, maar de datum werd wel verlengd. Ook werden de huurgelden van gemeentelijke horecapanden kwijtgescholden.

Raadslid Koen Descheemaeker vroeg waarom de paaltjes en graspleintjes voor bijkomende terrassen werden weggehaald. Burgemeester Dirk Sioen en de schepenen Koen Meersseman en Jan Vandoolaeghe stelden dat de verwijdering er kwam in opdracht van AWV ( Agentschap Wegen & Verkeer, red .). “Ik heb een mail waarin AWV verklaart dat het op initiatief van de gemeente is”, aldus Koen Descheemaeker. De burgemeester beloofde alles nog eens na te kijken en stelde alles te doen om de horeca-uitbaters te ondersteunen. (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier