Opnieuw veel schade aan Westpoort na aanrijding: “We zoeken naar middelen om dit in de toekomst te vermijden”

De Westpoort liep opnieuw veel schade op na een aanrijding. (foto KVCL) © KVCL KVCL
Koen Van Colen
Koen Van Colen Medewerker KW

De historische Westpoort in Lo liep opnieuw veel schade op na een aanrijding. Bakstenen kwamen op het voetpad terecht. “We zoeken naar middelen om dit in de toekomst te vermijden, maar het is niet evident.”, zegt burgemeester Lode Morlion.

Lo was in de middeleeuwen een versterkte vestingstad met vier stadspoorten. De Westpoort in de Weststraat is de enige van de vier die is overgebleven, een van de weinige nog bestaande dergelijke poorten in West-Vlaanderen. De voorbije jaren liep de historische poort al verschillende keren schade op na een aanrijding.

Vrijdag was het opnieuw prijs. Verschillende bakstenen kwamen naar beneden op het voetpad en ook onderaan zijn er duidelijk sporen van een aanrijding. “Er was al overleg met de politie, maar jammer genoeg heeft opnieuw niemand iets gezien” zegt burgemeester Lode Morlion (Dynamisch). “We zoeken naar middelen om dit in de toekomst te vermijden. Maar het is niet evident.”

Restauratiedossier

Architect Vanhove is momenteel bezig met een restauratiedossier voor de Westpoort. “In dat kader zullen we wellicht extra maatregelen dienen te nemen”, zegt de burgemeester. “Het plaatsen van camera’s wordt misschien overwogen. De snelheid is vandaag al beperkt. Respect voor onze kwetsbare dorpskernen is belangrijk. Het is duidelijk dat we alles moeten ondernemen om dit heel belangrijk middeleeuws erfgoed in optimale omstandigheden te bewaren.” (KVCL)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier