Opnieuw corona incident met studenten van het Brugs Europacollege

© belga
Stefan Vankerkhoven

Er is deze maand opnieuw een corona incident geweest met studenten van het Europacollege. Tijdens de Brugse gemeenteraad eisten diverse raadsleden dat burgemeester Dirk De fauw een hartig woordje praat met de Italiaanse rector van het college. “Studenten hebben zelfs politiemensen verbaal bedreigd”, aldus raadslid Jasper Pillen.

Voor raadsleden Stefaan Sintobin (VB) als Jasper Pillen (Open VLD) was de maat vol. Voor de derde – of is het de vierde? – keer hebben studenten van het Europacollege inbreuken gepleegd op de coronamaatregelen. Volgens Stefaan Sintobin voelen deze studenten, de zogenaamde Europese elite, zich verheven boven de gewone Brugse bevolking en menen zij dat de veiligheidsregels voor hen niet gelden.

Jasper Pillen vernam van de politie dat inspecteurs geïntimideerd en bedreigd worden, als zij vaststellingen doen: “Ze krijgen antwoorden als ‘besef je niet wie ik ben?’ en moeten hun job doen in moeilijke omstandigheden.”

Volgens burgemeester Dirk De fauw heeft de politie al vele coronaboetes uitgereikt aan studenten van het Europacollege: “Als ze zich op straat bewegen zonder mondmasker of samenscholen is het makkelijk om hen te verbaliseren. Maar als buren klagen over lockdown feestjes, is het moeilijk om de studenten op heterdaad te betrappen. De politie mag zomaar niet een studentenhuis binnengaan. De agenten bellen aan, maar als de deur open gaat, zitten alle studenten al in hun kamer.”

Kerstfeestjes

Aansluitend verklaarde Dirk De fauw dat de lokale politie op kerstavond niet van deur tot deur zal gaan, om te controleren of er grote familiefeestjes zijn: “Er zijn continu drie coronapatrouilles op stap. Maar wees gerust, de bevolking is zeer coronabewust, buren bellen zelf de politie op als er in hun wijk ongeoorloofde feestjes zijn of als er vuurwerk afgestoken wordt met Oudejaar. De gouverneur heeft dit verboden in onze provincie.”

Met de coronacijfers gaat het redelijk goed in Brugge. Eind oktober zat Brugge aan gemiddeld 528 besmettingen per dag. “Door de verstrengde maatregelen is dat cijfer inmiddels gezakt naar 100 besmettingen. In oktober hadden we negen sterfgevallen, in november al vijf. Tot nu toe zijn sinds maart 206 Bruggelingen bezweken aan dit virus. Brugge blijft getroffen ondernemingen steunen met maatregelen, we voorzien in totaal 7 miljoen euro aan subsidies.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier