Openbaar toilet aan Marktplein Harelbeke toont gebreken

Wouter Bouckaert bij het openbaar toilet. © LO
Redactie KW

Raadslid Wout Bouckaert (Open VLD+) stelde op de gemeenteraad een prangende vraag over het openbaar toilet aan het Marktplein: “Hoe en wanneer zal het bestuur dit structureel oplossen?”

De gemeenteraad keurde in 2018 het plaatsen van een openbaar toilet goed. Enkele maanden later werd in 2019 het toilet ook in gebruik genomen. Van in het begin toonde het toilet enkele gebreken. “Zoals geweten was onze fractie eerder al tegen een duur openbaar toilet op de vernieuwde markt. We begrijpen echter de beweegreden waarom een openbaar toilet werd voorzien, ook dat een dergelijke infrastructuur veel meer geld kost dan een klassiek openbaar toilet. We vinden dat het niet door de beugel kan dat we voor een uitgave van meer dan 115.000 euro blijkbaar een kat in een zak hebben gekocht”, aldus raadslid Wout Bouckaert van oppositiepartij Open VLD+. “In het verslag van het college van 19 oktober lezen we namelijk dat er een proces-verbaal van ingebrekestelling opgemaakt werd. Het openbaar toilet geeft vaak storingen door, het toiletpapier breekt af door vocht, er is een nevel bij het openen van de deur. De deur blijft halfopen, meldingen op zondag worden pas op maandagmiddag behandeld en bij stroomuitval is er waterverlies”, citeert Bouckaert uit het PV, opgemaakt door het departementshoofd grondgebiedszaken.

Miskleun

“Voor zo’n kost mag de Harelbeekse burger verwachten dat het toilet structureel en duurzaam werkt waarvoor het bedoeld is én dat de verantwoordelijke(n) dit secuur en nauwgezet opvolgen. Het is dus duidelijk dat we bijna twee jaar na de installatie zitten opgescheept met iets dat we mogen klasseren in het vakje ‘miskleunen’. De Rolls Royce onder de openbare toiletten is dus duur maar niet goed bevonden. We vragen hoe en wanneer het bestuur dit structureel zal oplossen. In het West-Vlaams zegt men dat het een ‘bescheten commissie’ is.” Schepen Dominique Windels (Vooruit) sust: “Het toilet wordt veel gebruikt.” Volgens Wout Bouckaert is dit een mager argument. “Dat laat uitschijnen dat dit deels de oorzaak zou zijn.” (PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.