Op jacht in het middeleeuwse Kortrijk met nieuw stadsspel

Chiroverbond Reinaert speelde Urban Hunt al in Ieper. © Darry Plouvier
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Ook na de zomer hoeven Kortrijkzanen zich niet te vervelen, want vanaf de herfst komt het succesvolle stadsspel Urban Hunt naar de Guldensporenstad. Bedoeling is om zo snel mogelijk alle cryptische hints te kraken om zo een intensieve speurtocht tot een goed einde te brengen… en dat terwijl je achtervolgd wordt door sluwe patrouilles.

Vorige maand keurde het schepencollege de aanvraag van Klaas Lannoy (28) uit Geluveld en Roel Vaneyghen (28) uit Ieper al goed. De twee vrienden zijn sindsdien druk aan het werk om het populaire stadsspel Urban Hunt ook in Kortrijk speelbaar te maken. Simpel is dat niet. Het spel is namelijk gebaseerd op een geschiedkundige periode van een stad. “In Ieper is dat de Eerste Wereldoorlog”, vertelt Klaas. “Dat ligt natuurlijk voor de hand. Maar in Kortrijk denken we meer aan een speelveld rond de Broeltorens en de verlaagde Leieboorden waarbij de middeleeuwen centraal staan.” Ook in Gent kan je het spel al een tijdje spelen. Vooral verenigingen maken er gretig gebruik van.

Raadsels op iPad

“Ik denk dat we ons succes vooral te danken hebben aan het feit dat echt iedereen Urban Hunt kan spelen”, legt Klaas uit. “Kinderen vanaf 10 jaar zijn welkom en de grootte van een groep kan variëren van 10 tot meer dan 100 mensen. Zo kwamen de stadsdiensten van Tielt ooit met 120 spelers. We verdelen dan iedereen in kleinere groepjes die het tegen elkaar opnemen. Zij krijgen dan raadsels voorgeschoteld op een iPad die vaak iets met geschiedenis te maken hebben. We werken ook veel met beeldmateriaal en proberen steeds het advies in te winnen van de plaatselijke dienst toerisme.”

De mannen zijn een beetje slachtoffer van hun eigen succes. “Roel kwam eigenlijk met het idee op de proppen. We hebben samen in de lagere school gezeten en hebben sindsdien altijd contact gehouden. Hij doet ook de bulk van het werk“, vertelt Klaas. “Hij heeft bijvoorbeeld alle software die nodig is voor het spel zelf ontwikkeld. Daar is hij echt een krak in. Vooral het live-scorebord, waarop spelers kunnen zien hoe goed andere groepen het er vanaf brengen, valt erg in de smaak. Het basisspel hebben we trouwens zelf uitgetest. Dat is ondertussen een dik jaar geleden.”

Zeker dit jaar

Alleen de praktische organisatie wordt wat moeilijk. “Omdat het steeds ingewikkelder wordt om zelf aanwezig te zijn, denken we eraan om een kaart te ontwikkelen waarmee klanten het spel autonoom kunnen spelen. Die kunnen ze dan na betaling downloaden. Dat maakt het zowel voor hen als voor ons eenvoudiger.”

Wanneer je in Kortrijk precies op jacht zal kunnen gaan naar raadsels tussen de ridders en jonkvrouwen, kunnen de jongens nog niet precies zeggen. “Dit is een beetje een uit de hand gelopen hobby. We werken er dus na onze uren aan. Maar Urban Hunt komt zeker nog dit jaar naar Kortrijk”, besluit Klaas.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.