Oostends containerpark niet meer gratis vanaf Pasen 2022: betalen voor steenpuin en grofvuil

Schepen Björn Anseeuw op het containerpark: “Wat je zal betalen voor steenpuin en grof huisvuil, is niet eens de prijs die wij zelf betalen voor de verwerking.” © EFO
Redactie KW

Er komt een einde aan het gratis achterlaten van steenpuin en grofvuil op het containerpark. Vanaf Pasen 2022 betaal je voor steenpuin 0,03 euro per kg en voor grofvuil (matrassen, meubels…) 0,15 euro per kg. De beperking van maximaal twaalf beurten per inwoner wordt geschrapt. Tegen Pasen opent ook het nieuwe bakkenpark naast het oude.

Op het containerpark aan de Klokhofstraat kan steenpuin en grofvuil voorlopig nog gratis aangeboden worden, maar dat is niet naar de zin van de Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij (OVAM). Die is blij dat aan de halfslachtige regeling een einde komt. “Oostende is bij de laatste vier gemeenten in Vlaanderen waar je niets moet betalen op het containerpark. Ook de anderen nemen stappen om hun tarieven aan te passen”, zegt Frank Van Swalm van OVAM.

Schepen Björn Anseeuw (N-VA) motiveert : “Er werd jaarlijks 3.500 ton steenpuin aangeboden en dat is veel. Er waren sommigen klussers die elke zaterdag met een vracht puin langs kwamen. Al dan niet uit de eigen badkamer en al dan niet in het wit of het zwart uitgevoerd.”

Rechtvaardig

Oostende voerde enkele jaren terug een beperking van twaalf beurten per inwoner in, maar dat werd omzeild : met andere identiteitskaarten bleven de klussers, zelfs uit andere gemeenten, het puin aanvoeren. “De meeste inwoners komen maar een zestal keer per jaar naar het containerpark. Afvalverwerking kost de Oostendse belastingbetaler 4,2 miljoen euro, terwijl we maar 1 miljoen euro halen uit de verkoop van afvalzakken. Het is dus een vorm van rechtvaardigheid dat we de fracties steenpuin en grofvuil betalend maken, net zoals in de rest van Vlaanderen.”

Het achterlaten van steenpuin op het containerpark zal 0,03 euro per kg kosten en grofvuil (matrassen, meubels,…) 0,15 euro per kg. Zo zal je 3 euro neertellen om 100 kg steenpuin op het containerpark te lossen en ook 3 euro voor een oude zetel van 20 kg.

“Dat is trouwens nog niet eens de prijs die wij zelf moeten betalen om het te verwerken. Voor steenpuin loopt dat op tot 0,18 euro per kg of het zesvoudige van wat we aanrekenen. Ook de ophaling van grofvuil is trouwens al betalend. Voor de rest blijft het hele containerpark wel gratis, ook voor pakweg wasmachines of elektro”, luidt het bij schepen Anseeuw.

Technische problemen

Naast de twee nieuwe tarieven wordt de regeling van maximaal twaalf beurten geschrapt. Björn Anseeuw : “Van de 70.000 inwoners waren er 3.000 veelgebruikers, die tot 120 keer per jaar kwamen. Dat waren echt niet allemaal inwoners met kleine hoeveelheden. De twaalf beurten zijn niet langer nodig omdat we op het nieuwe containerpark zullen werken met een weegbrug. Voor puin en grofvuil zal je betalen voor wat je binnen brengt. Of dat nu één of 120 keer per jaar is.”

Technische problemen zorgden wel voor een vertraging in de opening van het nieuwe afvalbakkenpark, vlak naast het bestaande. “Het park is groter, er komt een wachtzone voor 20 wagens, zodat niet langer in de straat moet gewacht worden, en er komen plateaus, waardoor de mensen van boven het afval in de containers kunnen gooien. De trappen naar de containers verdwijnen. We openen tegen Pasen.”

(EFO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier