Oostendenaar Frank Decerf lanceert tweede roman in een reeks van drie

Frank Decerf stelt op 9 februari zijn tweede roman voor. © (foto JRO)
Redactie KW

Dichter en schrijver Frank Decerf stelt op 9 februari zijn tweede roman ‘Weg’ voor. Het is het vervolg op ‘Bezoek’, de eerste roman van de Oostendenaar.

Frank Decerf is een van de bekendste Oostendse dichters en auteurs. De 61-jarige Oostendenaar heeft al heel wat publicaties op zijn naam staan. Zijn eerste publicatie dateert al van 1981. Toen schreef hij vooral bundels poëzie. Tot Frank Decerf in 1997 een reeks kortverhalen uitbracht. Daarna volgden nog poëtische publicaties in 1999, 2001 en 2006.

Eerste roman

In 2010 publiceerde de Oostendse dichter en schrijver zijn eerste roman ‘Bezoek’. “Mijn eerste roman, met linken naar Oostende, Spanje en Ierland, vertelt het verhaal van een schrijver die zijn vrouw verliest in een brand“, aldus de auteur. Die linken naar Spanje en Ierland kwamen er niet toevallig. Frank Decerf werd geboren uit een Ierse moeder en een Vlaamse vader. In 1983 trouwde hij in Madrid met de Spaanse Conchita Bermejo Lorenzo.

“De man, gebroken door verdriet na het verlies van zijn vrouw, trekt zich terug in Spanje. De man wil ongestoord kunnen werken, maar wordt plots opgeroepen door IRA als ‘sleeper’. Dat is iemand die eenmalig een opdracht uitvoert voor IRA om daarna weer als gewone burger verder te kunnen gaan. Alles wat mis kan lopen, loopt ook mis en het personage belandt in de gevangenis.”

Ex-gedetineerde

Het vervolg op het eerste verhaal wordt op zondag 9 februari om 11 uur voorgesteld in VLC Geuzetorre. “Het tweede deel van de trilogie speelt zich ook voor een deel af in Oostende”, licht Frank een tip van de sluier. “Frank, het personage uit het eerste deel, wordt vrijgelaten en komt terug naar Oostende. Als ex-gedetineerde komt hij niet aan de bak. Hij woont in een kelderverdieping in de Amsterdamstraat. Oostende is veel veranderd sinds zijn vertrek en hij is een beetje zijn kluts kwijt. Via het OCMW probeert hij aan een job te komen. Ook dat verloopt moeizaam waarop de maatschappelijke assistente de man aanspoort om een boek te schrijven over zijn ervaringen in de gevangenis. Dat ziet hij niet zitten.”

“Tien jaar lang heb ik trouw gewacht op mijn uitgever”

“Maar dan gebeurt er iets verrassend wat ik uiteraard nog niet kan vertellen. Het zorgt wel voor een betere levenssituatie voor Frank waarna hij naar het buitenland vertekt.” Dat is meteen ook de titel van het vervolg van het eerste deel. “In het buitenland ontmoet hij een ex-gevangene met wie hij samen in de gevangenis zat. Met die man beleeft hij een avontuur. En de rest lees je in het boek zelf”, lacht de Oostendenaar.

Tien jaar

Het vervolg liet maar liefst tien jaar op zich wachten. “Die tijdspanne van tien jaar is er niet toevallig. Ik heb het geluk dat ik een vaste uitgever heb. De man is ziek geworden en aangezien ik trouw ben, heb ik gewacht op zijn genezing. Of het laatste deel ook tien jaar al duren? Dat denk ik niet. Ik ben nu al bezig met het vervolg in mijn hoofd. Het eerste hoofdstuk zit al in mijn gedachten”, besluit Frank Decerf. (Jeffrey Roos)

De roman ‘Weg’ kost 20 euro en kan rechtstreeks bij Frank Decerf besteld worden via overschrijving op BE78 4758 1503 0186 of via decerf_frank@skynet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier