Oostende versoepelt reservatiesysteem strand

Gillian Lowyck

De stad Oostende versoepelt het reservatiesysteem op het strand. Alle stranden zullen vrij toegankelijk zijn en je zal enkel op absolute piekdagen moeten aanmelden op de drie drukste stranden. Ook het circulatieplan in de winkelstraten wordt aangepast naargelang de drukte.

Vanaf maandag kunnen inwoners, bezoekers en tweedeverblijvers opnieuw volop genieten van het strand, de zee en de stad. “De voorbije weken werd het plan ‘Zomer 2020’ verder uitgewerkt en aangepast aan de recente versoepelingen“, klinkt het. “De bedoeling blijft om iedereen een aangename en veilige zomer in Oostende te bezorgen. Er werd externe expertise aan boord gehaald en ook de ervaring van de heropening van de winkelstraten werd meegenomen.”

De stad zal werken met vier druktescenario’s die elk een eigen kleurcode zullen krijgen: groen, geel, oranje en rood. “Door inwoners en bezoekers zowel online als ter plaatse goed te informeren, kan de drukte zoveel mogelijk gespreid worden over de verschillende stranden, de zeedijk, het stadscentrum, de rand…”

Reserveren

Het strand zal het grootste deel van de zomer vrij toegankelijk zijn, zonder aan te melden. Afstand houden blijft belangrijk, daarvoor is een strandzeil aanbevolen, maar niet verplicht. Mensen kunnen hun plekje ook op een andere manier afbakenen.

“Vooraf aanmelden voor het strand zal enkel nodig zijn op de allerdrukste dagen van de zomer en dit alleen op de drie drukste stranden van Oostende: het Klein Strand, het Groeistrand en het Groot Strand (tot aan Venetiaanse Gaanderijen). Die drukke dagen zullen ten laatste drie dagen op voorhand aangekondigd worden, op basis van de weersverwachtingen en bezoekersaantallen van de voorbije jaren. Op dit moment verwachten we maximaal een tiental van die piekdagen, voornamelijk in de weekends tussen 15 juli en 15 augustus.” Aanmelden hiervoor kan online via www.visitoostende.be of door telefonisch te reserveren. Na aanmelding krijgen mensen een e-ticket dat gescand wordt aan de ingang van de drie stranden.

Zomerteam

Om dat alles in goede banen te leiden, zet de stad een ‘zomerteam’ in. Mensen die zich niet op voorhand hebben aangemeld, zullen door hen naar de vele andere stranden geleid worden. “Het ‘zomerteam’, waarvoor stad Oostende nog extra jobstudenten zoekt, wordt ingezet op het strand, op de zeedijk, in de winkelstraten en aan het station en de (rand)parkings. De stewards vormen het eerste aanspreekpunt en helpen iedereen om een aangename dag in Oostende te beleven.”

Alle beschikbare data (mobiliteit, stranden, winkelstraten,…) zullen deze zomer live geanalyseerd worden en uitgewisseld met Toerisme Vlaanderen en Westtoer om een algemeen druktebeeld te krijgen over de hele kust. De stad doet beroep de expertise van een aantal partners.

Winkelstraten

In nauw overleg met de handelaars en na een nieuwe evaluatie, wordt ook het circulatieplan in de winkelstraten aangepast. “De Kapellestraat zal vanaf maandag 8 juni in twee richtingen toegankelijk zijn, waarbij rechts aanhouden de nieuwe regel is. De afstandsregels (1,5 meter) blijven van kracht. Stewards zullen mensen nog steeds begeleiden waar nodig en tijdens het vaderdagweekend is er straatanimatie gepland.”

Ook het veiligheidsplan in de winkelwandelstraten is een dynamisch plan. Op drukke momenten kan opnieuw eenrichtingsverkeer ingeroepen worden om de veiligheid te garanderen. Fietsen in de drukste winkelstraten blijft niet toegelaten, om de social distancing te verzekeren.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.