Ook uitvaartsector krijgt wat meer ademruimte: “We leven nog altijd op het ritme van het virus”
Ook uitvaarten kunnen vanaf woensdag weer met honderd mensen bijgewoond worden. Een goeie zaak, vindt ook Marieke Depoorter van het gelijknamige uitvaartcentrum in Jabbeke en Bredene. “Niets zo erg als mensen moeten weigeren om afscheid te nemen.”
Zussen Marieke (39) en Tineke Depoorter (37) vormen de tweede generatie binnen de Jabbeekse uitvaartfamilie die vorig jaar nog in het Eén-programma Komen te gaan te zien was. De nakende versoepeling doet hen een zucht van opluchting slaken. “We zijn héél blij met het plafond van honderd mensen binnen en tweehonderd buiten. Hoeveel de maximumcapaciteit van onze eigen aula zal worden, moeten we nog bekijken, maar het zal sowieso veel meer mogelijkheden scheppen.”
Momenteel ligt de lat nog op 50 aanwezigen. “Dat is al een hele stap vooruit in vergelijking met de maximaal 15 mensen die we een hele tijd mochten toelaten. Dat was echt niks. Elke keer opnieuw was het verschrikkelijk om mensen te moeten weigeren. Zo konden ze niet op de juiste manier afscheid nemen van hun geliefd familielid. We hebben het ook zelf meegemaakt toen onze oma gestorven is. Erg.”
Geen ‘gendarme’
Marieke en Tineke hopen dat hun sector voortaan wat meer stabiliteit te zien zal krijgen. “We leven nog altijd op het ritme van het virus”, zeggen ze. “Niet evident, maar het afgelopen jaar was er geen andere optie. We hebben veel zien veranderen: troosten vanop afstand, bijvoorbeeld. Ook ons hart is meermaals gebroken wanneer we zagen dat mensen elkaar niet mochten vastnemen of zelfs geen hand konden geven. Al hebben we ook geen gendarme gespeeld. Een dochter en vader die elkaar willen troosten wanneer de mama overleden is, daar wíl je gewoon niet in tussenkomen.” De oversterfte laat zich ook nog altijd voelen in de cijfers bij Begrafenissen Depoorter. “We hebben het voorbije jaar duidelijk meer overlijdens moeten behandelen. Soms krijgen we te horen dat de crisis goed is voor ons, maar dat willen we ten stelligste ontkrachten. Ook wij willen niets liever dan dat het virus zo snel mogelijk de wereld uit is en dat we opnieuw op onze normale manier kunnen werken, waar menselijke warmte voorop staat.”
Bevrijdingsdag in West-Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier