“Onze stad ademt echt koers”: sportschepen Piet Delrue mag voor het eerst startschot geven van Dwars door Vlaanderen

Piet Delrue naast het muurschilderij van Lotte Kopecky: “Roeselare is ondertussen vergroeid met Dwars door Vlaanderen.” (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

Woensdag 27 maart fungeert Roeselare voor de 17de keer als startstad van de semiklassieker Dwars door Vlaanderen. Die start bracht vorig jaar 5.000 mensen extra naar het stadscentrum. “Maar nu Wout van Aert aangekondigd is, zullen dat er allicht nog meer zijn”, redeneert sportschepen Piet Delrue.

In de 78ste editie van Dwars door Vlaanderen fungeert Roeselare dus opnieuw als startstad. “In 2007 was dat voor de eerste keer het geval. Onze overeenkomst loopt nog tot en met 2025. Eerst gaan we van de editie 2024 nog een feest maken, daarna volgt zoals gebruikelijk de evaluatie en vervolgens gaan we eens samenzitten met de organisatoren. Want ondertussen zijn wij als stad ook vergroeid met die wielerwedstrijd. We zouden dat zo willen houden, onze stad ademt immers koers.”

700 vip-ontbijten

De volkstoeloop die zo’n start met zich mee brengt is navenant. Vorig jaar lag het aantal mensen in het centrum 5.000 eenheden hoger dan op een gewone woensdag. “En dit jaar is ook Wout van Aert aangekondigd. Samen met de rest van het sterk deelnemersveld zou dat dit jaar nog meer volk naar het centrum kunnen brengen.”

Op de woensdag net voor de paasvakantie hebben heel wat middelbare scholieren ook geen school meer, dat zou ook nog eens voor een extra input kunnen zorgen. “Er komen sowieso al 700 mensen ontbijten in horecazaken in het centrum.”

Dat zijn Belle Vue, Den Trap, Bellis, Huyze Desmet, Vespaz, Markt 19, Parkhotel, Koerskaffee en De Vagant. “Daarnaast komen ook nog eens 22 autobussen en 60 minibusjes met vips naar Roeselare. Met een uitgekiend draaiboek zorgen we dat die bussen allemaal een plaatsje krijgen. Björn Leenknegt, die de sportevenementen in onze stad coördineert, heeft dat met zijn team perfect onder controle.”

“Vorig jaar fietste ik met een groepje vrienden 450 kilometer van Londen naar Parijs”

Piet Delrue is sinds 1 september 2023 sportschepen van de stad, in opvolging van José Debels. Hij mag dus straks voor het eerst het startschot geven van Dwars door Vlaanderen. “Dat doe ik samen met onze burgemeester. Of ik ervaring heb? Ik gaf eerder al bij wedstrijden het startschot, ik heb het dus wel wat in de vingers. Ik reken erop dat het goed gaat, al weet ik dat bij mijn voorganger het startpistool eens dienst weigerde. Maar dat komt wel goed.”

Piet Delrue is ook een echte fietsliefhebber. “In mijn vrije tijd was ik in mijn jeugd vooral ook muzikant, maar fietsen heb ik ook altijd gedaan. En sinds corona ben ik daar nog een versnelling hoger gaan schakelen.” Vorig jaar reed hij met een vriendengroepje 450 kilometer van Londen naar Parijs, de overzet werd uiteraard met de ferry gedaan. “Ons groepje heet Wies Haaste, we zijn niet echt een club, maar gewoon vrienden die graag fietsen.”

Staaltje citymarketing

Piet Delrue heeft dus de wielermicrobe goed te pakken en dat kan haast ook niet anders als sportschepen in Roeselare natuurlijk. “Er was al de GP Monseré, nu Dwars door Vlaanderen en ook het Natourcriterium is altijd een toporganisatie in de zomer. Met Koers, ons Museum van de Wielersport, hebben we ook dé koerstrekpleister. We zijn daar ook eigenlijk ook echt wel een voortrekker. Onze collectie is hier uniek, als men elders een expo wil opzetten, komt men hier vaak zaken ontlenen.”

Onlangs was in Roeselare een Italiaanse delegatie op bezoek van het Museo di Ghisalo (een wielermuseum in Magreglio, red.) dat zich aan het Comomeer situeert. De Ronde van Frankrijk start dit jaar in Firenze. en blijft ook drie dagen in Italië. De vierde dag steekt de hele karavaan de grens met Frankrijk over. “Die mensen willen voor die gelegenheid uitpakken met een expo en zijn hier gekomen om te kijken welke stukken ze kunnen ontlenen. Dat zegt toch al veel over de naam en faam dat Koers ondertussen heeft.”

Maar eerst nog Dwars door Vlaanderen die voor de stad toch een mooi staaltje citymarketing is. “Het is goed voor onze horeca en de winkeliers, maar heel wat mensen leren op die manier ook onze stad kennen.”

Banners in centrum

Op de Grote Markt en het Polenplein zullen opnieuw de ploegbussen opgesteld staan. Het Stationsplein doet weer dienst voor de voorstelling van ploegen en renners. De werken aan het Stationsplein zullen nog niet afgerond zijn, maar hinderen dit grote koersfeest niet. “Het is opnieuw Karl Vannieuwkerke die de voorstelling in goede banen leidt”, aldus de schepen die ook voor de micro zal geroepen worden. “We hebben een goede formule gevonden waarbij een groot stuk van het centrum aan bod komt. Dit jaar hangen er overal in het centrum ook banners met daarop unieke foto’s van vroeger en nu uit de collectie van Koers: zowel de Roeselaarse wereldkampioenen Monseré, Beheydt, Maertens en Sercu komen aan bod, maar ook Tourwinnaar Odiel Defraeye en onze wielerevenementen zoals het Natourcriterium, GP Monseré en Dwars door Vlaanderen.”

Nu nog de vingers kruisen voor goed weer. Maar een koershoogdag wordt het sowieso. Dwars door Vlaanderen blijft een semiklassieker die al een goede oefening is voor de Ronde van Vlaanderen en die ook mooi op het palmares van de winnaar prijkt. “Zelf volg ik na de start om 12.15 uur de koers natuurlijk verder, we gaan kijken op de Kwaremont en aan de finish. We gaan er een mooie dag van maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier