Onze man steekt zichzelf in brand: “Het is beangstigend, bizar en euforisch tegelijk”

De dikke, isolerende laag gel zorgt ervoor dat onze man het vuur niet voelt. (gf)
Redactie KW

‘Schat, voor jou sta ik in vuur en vlam!’ Het moet zowat het cliché der clichés zijn op het gebied van liefdesverklaringen. Maar natuurlijk mag je dat niet letterlijk nemen. Of toch? In West-Vlaanderen kan je probleemloos je liefdesverklaring wat extra cachet geven door jezelf in brand te laten steken. We trokken richting Brugge en namen zelf de proef op de som. Onze vaststelling? In brand staan is een erg aparte ervaring, zelfs wanneer je niet meteen de amoureuze kant op wil.

Vooraleer we jullie meenemen in de wereld van erg bijzondere en vooral extreme ervaringen, lijkt het nuttig te vermelden dat onze foto’s dateren van voor de lockdown. Van het virus was toen nog geen sprake, corona was nog iets wat je kon drinken en waar je enkel na 8 of 10 flesjes ziek van werd.

Ondertussen is het opnieuw mogelijk om zelf de hoofdrol te spelen in een vuurspektakel, al zijn de veiligheidsmaatregelen niet van de poes.

https://www.youtube.com/watch?v=ub2Mi1LLxRI

Stuntpersonage

Terug naar Brugge dus waar we een afspraak hebben met Flor Expeels. De Bruggeling, met de looks van iemand die net een festivalterrein heeft verlaten, is een levende legende in de wereld van de pyrotechniek. Hij heeft verschillende records op zijn naam staan, kan vuurspuwen met zijn neus, is een graag gezien stuntpersonage op filmsets (zo duikt hij binnenkort op in een Netflix-productie) en heeft hij een voorliefde voor doodshoofden. Het soort ideale schoonzoon dus waarmee we graag al eens een pint gaan pakken. Met Pyrogen, zijn eigen bedrijfje, voorziet hij events en filmsets van de nodige portie vlammen maar biedt hij ook een unieke ervaring aan. “Steek jezelf eens in brand”, het is een slogan die evenveel schrik aanjaagt als de nieuwsgierigheid prikkelt. Deze ervaring wordt in ons land enkel in onze provincie aangeboden.

Rasechte professional

In metalbar Walhalla (waar anders) gaat het gebeuren. Tijdens een fotomoment, waarbij enkele Nederlandse deernes in lichterlaaie zullen worden gezet, kunnen ook wij ervaren hoe het voelt om het vuur van dichtbij te zien. Van héél erg dichtbij. Meteen wordt ons duidelijk gemaakt dat Flor, met zijn hardrock-stijl, niet meteen een TikTok-artiest is, maar een rasechte professional. Jezelf in de fik steken, is meer dan alleen maar wat spelen met lucifers en nadien blussen met een emmer water. Neen, we krijgen een volledige veiligheidsbriefing, compleet met stopwoorden en een waslijst aan zaken die je in geen geval mag doen. Over die procedure hoeft niet eens te worden gediscussieerd. Flor is kordaat: “Het is my way or the highway”. Zijn rigoureuze manier van aanpakken, heeft dan ook voor zijn ijzersterke reputatie gezorgd. Jezelf in brand laten steken, levert vanzelfsprekend leuke beelden op, maar wanneer het fout loopt, zijn het net die beelden die je in de krant zult zien verschijnen. Een te vermijden situatie dus.

Een goede voorbereiding is alles. (foto CLL)
Een goede voorbereiding is alles. (foto CLL)

Terwijl ik klaar word gestoomd, herhaalt Flor nogmaals de procedure en moet ik bekennen dat de zenuwen stilaan opkomen. Ik sta op het punt om in contact te komen met vuur. Ik neem plaats aan de toog (toen dat nog mocht) en krijg een biertje in de hand. We tellen af. Le moment suprême breekt aan. Mijn linkerarm, gevolgd door mijn rechterarm, wordt in brand gestoken. Meteen daarna volgt mijn hoofd. Het is een moment waarop mijn brein het heel even niet meer weet. Ik zie het vuur voor me, mijn hersenen beseffen dat zowel armen als hoofd in de fik staan maar toch volgen er geen pijnprikkels. Het is bizar, beangstigend en euforisch tegelijk.

“Mijn hersenen beseffen dat ik in de fik sta maar toch volgen er geen pijnprikkels”

Toen ik kort daarvoor werd klaargemaakt, keek ik toe hoe het team me met een dikke, isolerende laag gel aan het bedekken was. Daarom voel ik nu geen pijn en is er van brandwonden geen sprake, maar niettemin slaagt mijn brein er niet in om zich erover te zetten. Ik sta in brand, help!

Moeilijk te vatten

Na enkele minuten volgt nog een ander speciaal moment, een moment dat vooral Flor heel wat plezier schenkt. Het doven van het vuur doen we niet met een natte handdoek of met een emmer water. Neen, we kiezen voor de 100 procent zekere manier, en dat is met een indrukwekkende brandblusser. De lucht blaast me rond de oren en de situatie normaliseert zich. Ik ben terug die grote kerel die aan de toog van een pint zit te genieten, zonder dat hij moet opletten dat hij de boel niet in lichterlaaie zet.

Flor Expeels is een levende legende in de wereld van de pyrotechniek. (gf)
Flor Expeels is een levende legende in de wereld van de pyrotechniek. (gf)

Terwijl het team van Flor mij ontdoet van de beschermende materie, blijft het in mijn bovenkamer nog nazinderen. Het is voor mijn lichaam erg moeilijk te vatten dat het contact met vuur, die genadeloze vijand, op deze manier is verlopen. De zenuwen blijven trillen, net alsof ik uit een stuntvliegtuig ben gestapt, terwijl ik de hele tijd ben blijven zitten. Een unieke ervaring met al even unieke foto’s tot gevolg, waarmee je op sociale media al eens kunt uitpakken.

Interesse om zelf ook even te proeven van dit extreme stukje West-Vlaanderen? Je kan hiervoor terecht bij Flor Expeels op www.pyrogen.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.