Ontzetting groot in Tielt na goedkeuren uitbreidingsplannen: “Slachthuis heeft geen enkele meerwaarde”

Buurtbewoners Johny Verbeke, Barbara Creytens en Ludwig Van Daele voor het slachthuis.©WMe by Wouter Meeus foto WME
Buurtbewoners Johny Verbeke, Barbara Creytens en Ludwig Van Daele voor het slachthuis.©WMe by Wouter Meeus foto WME
Stijn Moerman

Toen de Provincie West-Vlaanderen maandag bekend maakte dat het de omgevingsvergunning voor de uitbreiding van het slachthuis van Debra-Freeze NV had goedgekeurd, was de ontzetting groot in Tielt. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights ging meteen in beroep en kondigt acties aan, terwijl ook het plaatselijke comité Hoogserlei al zijn opties bekijkt. “Hier wordt niemand gelukkig van”, zegt buurtbewoner Johny Verbeke.

Het slachthuis, dat vier jaar geleden zijn uitbreidingsaanvraag introk nadat het in opspraak kwam toen Animal Rights schokkende undercoverbeelden onthulde, heeft dan toch groen licht gekregen om uit te breiden. De Provincie vindt dat de aanvraag volledig voldoet aan het PRUP ‘Slachthuis Tielt’ – het bedrijf moest onder meer zorgen dat het vrachtwagenverkeer via de Wingensesteeweg zou lopen in plaats van in de nabijheid van de woningen – en zal leiden tot een beter en volledig landschappelijk geïntegreerd bedrijf.

Uitbreiding slachtcapaciteit

De omgevingsvergunning omvat een uitbreiding van de slachtcapaciteit, van 1,5 miljoen varkens op jaarbasis naar 2,4 miljoen. Verder wil het slachthuis op de site nieuwe gebouwen plaatsen, met een frigo van 2.780 m², een gebouw voor opslag en waterzuivering van 2.387 m² en een uitbreiding van het werkatelier van 1.104 m². Er komt ook een groene bufferzone en wadi voor de opvang van het regenwater van de nieuwe gebouwen met een inhoud van 1.200 m³. Deze werken worden voorzien in verschillende fasen. “Daar zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden”, aldus de Provincie. “Zo mag er voortaan 15 keer per jaar op zaterdag om 4 uur in plaats van om 7 uur varkens aangevoerd worden in plaats van de gevraagde 25 keer. Bovendien wordt de impact hiervan op de voet gevolgd.” Alle adviesorganen gaven (grotendeels) gunstig advies, het Tieltse stadsbestuur was slechts gedeeltelijk gunstig.

Protestactie

Het nieuws sloeg alvast in als een bom, zeker bij dierenrechtenorganisatie Animal Rights, die in maart nog een actie hield aan het slachthuis. “Het is opmerkelijk dat de beslissing nu al gevallen is, terwijl de Provincie nog tijd had tot 12 augustus”, aldus Els Van Campenhout. “Samen met Gaia gaan we sowieso in beroep en we organiseren ook een protestactie op donderdag 8 juli van 10 tot 12 uur voor het Provinciehuis Boeverbos in Brugge. Het is absurd dat dit goedgekeurd werd, want dit zijn criminelen. Het bedrijf werd in 2019 nog veroordeeld met de maximumboete voor dierenmishandeling. Het is dus een schande dat ze alsnog mogen uitbreiden en nog meer dieren mogen laten afzien. Een tijdje geleden was er zelfs een hoorzitting en er werd daar met geen woord gerept over de dieren, terwijl er toch meer dan een miljoen dieren geslacht worden. Het geld regeert, maar wij laten het hier niet bij en blijven ons inzetten voor de sluiting van dit slachthuis.”

Verkeer muurvast

Ook de buurtbewoners waren geschokt bij het vernemen van het nieuws. “Hier wordt niemand gelukkig van”, zucht Johny Verbeke. “Maar als je geld hebt, gaat het blijkbaar rap. Het slachthuis had nooit geld, maar plots was de villa langs de Wingensesteenweg opgekocht en nu kunnen ze zo’n uitbreiding bekostigen… Ik vrees dat de geurhinder weer zal toenemen en dat het verkeer hier muurvast zal komen te zitten met al die extra vrachtwagens… Het klopt dat ze bepaalde routes moeten gebruiken om naar het slachthuis te rijden, maar daar wordt niet achter gekeken… Als gewone burger staan we machteloos, maar ik hoop dat Animal Rights iets kan forceren.”

Ludwig Van Daele van buurtcomité Hoogserlei zit eind deze week samen om te kijken welke stappen ze kunnen zetten. “Dit is een verrassing, zeker als Stad Tielt al negatief advies geeft ervoor… We zullen hier zeker stappen tegen ondernemen. De impact van het slachthuis is enorm op het milieu en op het welzijn van de mens. De uitstoot is hier al veel te groot en zal er nu niet op verbeteren. Het slachthuis zou beter andere oorden opzoeken, want het heeft geen enkele meerwaarde voor Tielt, het zorgt alleen maar voor slechte reclame. Ze beweren dat er geen extra verkeer zal zijn met deze uitbreiding, maar hoe gaan ze al die varkens dan naar hier brengen? Bovendien worden nu al veel straten als sluiproute gebruikt door de vrachtwagens. Ah, hun verhaal houdt geen steek.”

Thomas De Brauwer De Roover, ceo van het slachthuis, wenst niet te reageren.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.