Onthaalmoeder uit Torhout riskeert twee jaar cel voor mensonterende behandeling baby’s en peuters in crèche in Lichtervelde

Chantal V., hier met haar advocaat Patrick Daenens, zegt dat haar bedoelingen altijd van pedagogische aard waren.© AFr
Chantal V., hier met haar advocaat Patrick Daenens, zegt dat haar bedoelingen altijd van pedagogische aard waren.© AFr
Redactie KW

Een 56-jarige onthaalmoeder uit Torhout riskeert in de Brugse rechtbank tot twee jaar cel voor mensonterende behandeling van en opzettelijke slagen aan baby’s en peuters in haar crèche ’t Paddestoeltje in de Koolskampstraat in Lichtervelde.

Volgens ouders en ex-personeelsleden werden kinderen er gedwangvoederd, medicatie ontzegd, buitengezet in de gietende regen en zelfs gebeten. Toch vraagt Chantal V. de vrijspraak. “Haar werkwijze was pedagogisch onaanvaardbaar, maar daarom nog niet strafbaar”, stelde haar advocaat.

Vrijgelaten onder voorwaarden

De bal ging eind februari 2018 aan het rollen toen een ex-medewerkster van ’t Paddestoeltje naar de politie stapte. Volgens de vrouw werden in de crèche in de Koolskampstraat kinderen mishandeld door zaakvoerster Chantal V. (56).

Ze maakte zelfs een filmpje waarin te zien was hoe de Torhoutse een kind volpropte met eten en zijn hoofd ruw naar achteren duwde. V. werd opgepakt maar opnieuw gelost onder voorwaarden. Sindsdien liet ze de uitbating van haar crèche aan anderen over.

Beet in de arm

De ouders van drie kinderen die in ’t Paddestoeltje werden opgevangen, stelden zich dinsdag burgerlijke partij tegen V. Volgens hun advocaten ontbeerde V. de baby’s en peuters medicatie, zette ze hen in hun rompertje buiten in de gietende regen of kou, dwangvoederde ze hen en gaf ze ook ‘pedagogische tikken’ op de handen. Een tweejarig jongetje beet ze zelfs in de arm omdat het hetzelfde deed bij andere kinderen.

Deze vrouw heeft totaal geen kwaliteiten om een kinderopvang te runnen

“Dit dossier tart elke verbeelding”, stelde Kristof De Baecke, de advocaat van de ouders van de kleine M. “Het kind van mijn cliënten werd tijdens de wintermaanden in zijn Maxi Cosi buitengezet. Deze vrouw heeft totaal geen kwaliteiten om een kinderopvang te runnen. Volgens een recent dossier blijkt trouwens dat zij volhardt in de boosheid.”

Frikandellen met mayonaise

Volgens advocaat Koen Van Zandweghe lieten ook de hygiëne en veiligheid in ’t Paddestoeltje te wensen over. “Kinderen liepen er rond met een veel te volle pamper en de deurtjes bleven gewoon openstaan. Uit een recente klacht in oktober vorig jaar bleek dat de kinderen frikandellen met mayonaise te eten kregen. Mevrouw had drie jaar lang de tijd om orde op zaken te stellen, maar ondernam helemaal niets.”

De procureur sloot zich aan bij de burgerlijke partijen en laakte de minimaliserende houding van V. “Ze heeft geen schuldinzicht en doet ook aan schuldverschuiving”, stelde Fauve Nowé. “Zo wijt ze bepaalde zaken aan een gebrek aan personeel.”

“Niet-traditionele aanpak”

De procureur vroeg de toepassing van de strafwet voor V., die voor mensonterende behandeling tot twee jaar cel kan krijgen. Haar advocaat Patrick Daenens drong evenwel aan op de vrijspraak. “Mijn cliënte hanteerde een niet-traditionele aanpak”, stelde hij.

Veel zaken worden hier zwaar opgeblazen

“Bovendien had ze amper anderhalf jaar ervaring toen ze met haar crèche van start ging. Ze had ook moeite om deftig personeel te vinden. Haar aanpak was misschien pedagogisch onverantwoord, maar er was geen sprake van strafbare feiten.”

Meester Daenens benadrukte dat geen enkel kind verwondingen opliep. “Veel zaken worden hier zwaar opgeblazen”, stelde hij. “Ze zette wel eens een lastig kind buiten, maar zeker nooit in de koude of regen. Die ene beet geeft ze toe, maar het was heel lichtjes en boven de kledij van het kind, dat in die periode voortdurend naar andere kinderen beet. Haar bedoelingen waren altijd van pedagogische aard.”

Vergunning ingetrokken door Kind en Gezin

Volgens Daenens zegt V. de kinderopvang nu voorgoed vaarwel. “In mei werd haar vergunning ingetrokken door Kind & Gezin en op 1 juli wordt de zaak overgenomen. Mijn cliënte zag haar droom in duigen vallen en werd direct aan de schandpaal genageld op sociale media. Ze is meer dan genoeg genoeg gestraft.”

De uitspraak volgt op 1 juni. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.