Onderwijzer Stefaan Dhondt neemt afscheid van SASK

Stefaan D'Hondt gaf les in de Maricolen en het SASK. © PDC
Philippe Decruynaere
Philippe Decruynaere Medewerker KW

29 februari 2024 zal voor Stefaan Dhondt (61) altijd een memorabele datum blijven. Die dag hing de onderwijzer van de basisschool van het Sint-Andreaslyceum in Sint-Kruis (SASK) na ruim veertig jaar de boekentas definitief aan de haak.

“Nadat ik in 1983 afstudeerde aan de normaalschool in Torhout, gaf ik eerst ruim tien jaar les in de toenmalige basisschool van de Maricolen”, vertelt Stefaan. “Mijn verhuis naar SASK was een zegen, want ik kwam terecht in een toffe school. De vele mannelijke collega’s waren leuk meegenomen, want nu kon ik tijdens de speeltijden weer eens over voetbal praten.”

Ruim vijftien jaar geleden maakte de Bruggeling een serieuze carrièreswitch. “Eerder toevallig besloot ik me in te schrijven voor de uitgebreide opleiding preventieadviseur. Na die studie werd ik preventieadviseur in verschillende scholen van de scholengemeenschap, maar ik ben al die jaren ook blijven lesgeven in SASK.”

“Stefaan is een onderwijzer in hart en nieren”, vult directeur Carl Deprez aan. “Hij kan kinderen boeien en staat graag voor de klas. We zullen hem hard missen, want hij was een absolute meerwaarde voor onze school, als preventieadviseur én als lesgever.”

Almaar zwaarder

Stefaan keek toch wel wat uit naar de laatste dag van zijn onderwijzersloopbaan. “Ik ben beginnen nadenken over mijn pensioen tijdens de moeilijke coronajaren. Dat waren hectische tijden voor preventieadviseurs. Om de haverklap wijzigden de veiligheidsvoorschriften. Uiteraard zal ik het contact met de kinderen en mijn collega’s missen, maar er zal ook een last van mijn schouders vallen. Ik ervaar hoe langer, hoe meer dat de job van leerkracht alsmaar zwaarder wordt.”

Stefaan zal nu nog vaker dan vroeger samen met zijn vrouw op reis gaan. “We zijn fanatieke globetrotters, die de komende jaren zelden in onze luie zetel zullen zitten. Onlangs kochten we een mobilhome, zodat we heel vaak in het buitenland zullen vertoeven.” (PDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier