Corona-uitbraken in Woumense en Diksmuidse school

Basisschool De Veerkracht in Woumen blijft voor een week gesloten.© ACK
Basisschool De Veerkracht in Woumen blijft voor een week gesloten.© ACK
Redactie KW

In de basisschool De Veerkracht in Woumen zijn een aantal leerlingen en leerkrachten besmet geraakt met het coronavirus. “De school is nu preventief gesloten”, vertelt burgemeester Lies Laridon. Naast de school in Woumen zijn ook in Saam campus Aloysius Diksmuide besmettingen vastgesteld. Uit het crisisoverleg dat vandaag plaatsvond, blijkt verder dat er dit jaar geen Paasfoor zal zijn.

Morgen, dinsdag 9 maart, zullen de klassen waar geen besmettingen zijn, worden getest in de vroegere jongensschool. De andere klassen zullen via het gewone circuit worden getest. “Het is zo dat het om een relatief kleine school gaat met een honderdtal leerlingen en met verschillende graadsklassen. Wanneer er daar dan een leerkracht uitvalt, zijn het meteen twee klassen die geen les kunnen krijgen”, verduidelijkt Lies Laridon.

“De klassen die op 9 maart zullen worden getest, zijn de kleuterklassen en het eerste, het tweede en het vierde leerjaar. Afhankelijk van de resultaten van de testen zal de school een week gesloten blijven.” Het zou naar verluidt om de Britse variant gaan en een paar mensen zouden ook symptomen vertonen. Iedereen werd al op zaterdag 6 maart opgebeld door het CLB, het Centrum voor Leerlingenbegeleiding.

Onlinelessen

Naast de school in Woumen zijn ook in Saam campus Aloysius besmettingen vastgesteld. “Daar gaat het om enkele klassen uit het vierde jaar waar acht leerlingen positief bleken”, aldus burgemeester Laridon. “Doordat de leerlingen al sinds 25 februari online les volgen, mochten de leerlingen van deze klassen normaal gezien vandaag, maandag 8 maart, opnieuw fysiek naar school doch wel met verhoogde waakzaamheid.”

“Er werd dan uiteindelijk toch beslist om preventief de onlinelessen verder te zetten tot en met 10 maart waarbij de leerlingen van het vierde jaar, vanaf 11 maart sowieso online les zullen volgen zoals dat in de gewone planning was voorzien.”

1.286 Diksmuidelingen kregen vaccin

“Voor wat betreft de algemene cijfers in Diksmuide, dat blijft de afgelopen zeven dagen rond de 38 tot 40 besmettingen schommelen. De cijfers blijven dus stabiel maar verminderen nog altijd niet”, geeft burgemeester Laridon mee. ”

De crisiscel gaf ook nog de stand van zaken in het vaccinatiecentrum mee en er werd vooruitgekeken naar de aankomende evenementen. “Vaccinatiecentrum De Kupe heeft ondertussen twee vaccinatiedagen achter de rug voor vrijwilligers in het vaccinatiecentrum en voor zorgverleners. Alles verliep op beide dagen vlot, geen enkel vaccin ging verloren.”

“De volgende vaccinatiedag staat gepland op woensdag 10 maart. Intussen kregen al 1.286 Diksmuidelingen een vaccin of 9,42%, een cijfer dat berekend werd op de 13.653 inwoners, de Diksmuidelingen ouder dan 18 jaar”, vertelt burgemeester Lies Laridon. “Omdat de zorgverleners eerst aan de beurt kwamen en het soms snel moest gaan, werden de meeste uitnodigingen per e-mail uitgestuurd.”

“Voor de uitrol van de brede bevolking zal dat via een brief verlopen. Het is uiterst belangrijk dat mensen moeten reageren. De afspraak staat pas vast als je ook daadwerkelijk reageert en vooraf dus bevestigt dat je komt.”

Oliebollenkramen

“Daarnaast hadden we het ook nog over de Paasfoor”, vertelt Lies Laridon. “Die komt helaas net iets te vroeg want het aantal geplande versoepelingen start pas in mei. Er werd dus vandaag beslist dat de Paasfoor niet zal kunnen doorgaan maar we staan wel open voor de komst van beide vaste oliebollenkramen. We hopen zo voor de bevolking toch een beetje een kermisgevoel te creëren, paasmaandag is een gewone marktdag.” (ACK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.