Wijkfun-project gaat in augustus in Waregem van start: “Veel plezier en dicht bij huis”

De jeugddienst, buurtwerk Waregem en Waregem sport slaan de handen in elkaar om kinderen in de meest kwetsbare wijken vanaf augustus te animeren. Jonas Claerhout (34), medewerker van de Waregemse jeugddienst en buurtwerkster Tine Vanwijnsberghe (37) coördineren het nieuwe buitenspeelproject.

Het speelplein aan de Musselkouter is een van de wijkpleintjes waar het project neerstrijkt. © MV

“Het project Wijkfun is ontstaan uit de behoefte aan laagdrempelige vrijetijdsbesteding dicht bij huis voor kinderen uit kwetsbare wijken”, aldus Jonas Claerhout. “Aanvankelijk had het project echter een andere insteek, zo was het oorspronkelijk bedoeld als ‘Wijkvoetbal’ waarbij we ons vooral focusten op jongens. Er kwam echter al gauw interesse uit verschillende wijken om dit ook open te trekken voor meisjes. Aangezien we de drempel voor hen wilden verlagen en niet enkel en alleen voetbal aanbieden, was Wijkfun de volgende stap.”

Krachten bundelen

Dat er (verdoken) kansarmoede in Waregem bestaat, is een open deur intrappen. Zowel de jeugddienst als buurtwerk Waregem zijn dan ook proactief bezig met deze problematiek, verduidelijkt buurtwerkster Tine Vanwijnsberghe. “Zo trekken we zelf naar de wijken om contacten te leggen met de kansarme gezinnen. Dit creëert een vertrouwensband en op die manier komen we te weten wat er leeft in de wijk. We hebben de stijging van de kansarmoede de afgelopen jaren ook opgemerkt op het terrein. In samenwerking met onze collega’s van het welzijnshuis zetten we daarom in op een preventieve aanpak om dit probleem de wereld uit te werken. Door onze krachten te bundelen, kunnen we namelijk veel meer realiseren en organiseren.”

Drie wijken

Aangezien niet elke wijk zich leent tot zulke activiteiten gaan de eerste edities door inde Musselkouter, de Oostpoort en het Torenhof. “We willen ons focussen opeen kwalitatieve dienstverlening, daarom leggen we ons toe op deze drie wijken zodat alles zo optimaal mogelijk kan verlopen. Mocht de vraag zich echter aandienen om het in andere wijken ook te organiseren, dan gaan we daar met plezier op in.”

“Normaal gezien zouden we in april reeds van start gaan met Wijkfun, maar corona strooide roet in het eten. Allesbehalve ‘fun’ natuurlijk. Wij moeten ons uiteraard houden aan de coronamaatregelen en hopen onze Wijkfun nu in augustus te kunnen starten in deze drie wijken, met een pannatornooi en een spectaculaire attractie!”(Glen De Waele)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.