VTI Izegem laat ‘Stem’ ook internationaal weerklinken

VTI Izegem is trots dat ze het Europese Stem-label behaalden.© Frank Meurisse
VTI Izegem is trots dat ze het Europese Stem-label behaalden.© Frank Meurisse
Redactie KW

Onlangs mocht een delegatie van Prizma campus VTI het Europese Stem-label in ontvangst nemen. Maar hiermee stopt het niet. De school trekt nu ook op internationaal vlak volop de Stem-kaart.

Science, technology, engineering, mathematics, het zijn de Engelse termen die het letterwoord Stem vormen en staan voor wetenschap, technologie, engineering en wiskunde. Bedoeling is dat via uitgestippelde trajecten meer jongeren voor richtingen in die zin kiezen. In Prizma campus VTI in Izegem trekken ze al langer de Stem-kaart en sinds kort hebben ze ook het Europese Stem-label op zak.

Trots

“Slechts vier West-Vlaamse scholen haalden dit label binnen, in de regio Roeselare-Tielt-Izegem zijn we zelfs de enige”, zegt Daan Terryn, pedagogisch coördinator van Prizma campus VTI trots. “We moesten hiervoor voldoen aan zeven componenten om zo de Europese normen te behalen”, verduidelijkt hij.

“Om toekomstige uitdagingen het hoofd te kunnen bieden, is een kwalitatief Stem-onderwijs van groot belang”, zei gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu bij de overhandiging van het label.

“Onze West-Vlaamse bedrijven hebben nood aan een gekwalificeerde uitstroom van Stem-profielen. “Met deze ambitie stapten de vier West-Vlaamse scholen mee in een project van Voka West-Vlaanderen, het Regionaal Technologisch Centrum (RTC) West-Vlaanderen en de provincie. Via een begeleidingstraject behaalden ze als eersten in de provincie het EU Stem School Label. Met dit label tonen deze scholen aan dat er kwalitatief Stem-onderwijs in onze provincie aanwezig is en dat ze bereid zijn hierop nog verder in te zetten.”

Erasmus+

En of ze bereid zijn in Izegem! “We maken dit Europese Stem-label meteen waar met drie nieuwe strategische partnerschappen onder de vlag van Erasmus+”, gaat Daan Terryn verder. “We hebben hier op onze school al een samenwerking met tien verschillende scholen in zeven verschillende landen ( Polen, Turkije, Italië, Roemenië, Slovenië, Letland, Macedonië,red. ).”

“Bovendien zullen we nu meewerken aan een internationaal professionaliseringstraject met Griekenland, Turkije en Frankrijk. Dit project zet in op professionalisering van onze leerkrachten en heeft als doel een toolkit te ontwikkelen voor Stem. Hier zullen ook 50 leerlingen bij betrokken zijn”, geeft Daan nog mee. (MI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.