VMS uit Roeselare beleeft een uitzonderlijk sportief jaar

Enkele van de sportkampioenen poseren in de sporthal van de VMS. (Foto Stefaan Beel) © STEFAAN BEEL
Peter Soete

De VMS doet haar naam van sportieve school alle eer aan. Zonder een topsportschool te zijn, slaagden dit jaar een nooit gezien aantal schoolploegen erin om Kardinaalsbekers, provinciale, Vlaamse en nationale titels te behalen.

Schoolsport heeft in de VMS altijd al een belangrijke plaats ingenomen. Op aangeven van directeur Willy Phlypo, jarenlang scheidsrechter in het jeugdvoetbal en lid van de Sportraad Roeselare, kreeg het principe van ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ vanaf begin de jaren 90 een concrete invulling. Samen met de eveneens sportieve directeur Luc Vanrobaeys zette hij ook zijn schouders onder de bouw van een nieuwe sporthal. Twee schooljaren geleden werd die officieel ingehuldigd en de sporthal mag zeker tot een van de mooiste schoolsportaccommodaties van het land gerekend worden. “Over de middag krijgen de leerlingen dan ook volop de kans om te sporten in de eigen sporthal met drie speelvelden. De LO-leerkrachten moedigen de leerlingen eveneens aan om op woensdagnamiddag deel te nemen aan schoolsportcompetities”, vertelt directeur Willy Phlypo.

“Sportiviteit zit al 30 jaar in het DNA van de VMS. Dit schooljaar namen meer dan 150 leerlingen op woensdagnamiddag deel aan tal van schoolsportinitiatieven. Zij werden begeleid door een vijftiental leerkracht-coaches. Onze leerlingen waren actief in voetbal, volleybal, minivoetbal, dans, judo en atletiek.”

Topprestaties

“Onze ploegen namen dit jaar deel aan de Vlaamse kampioenschappen van MOEV (vroeger Stichting Vlaamse Schoolsport, red.) en aan de Kardinaalsbekers. Als kleine school zonder specifieke sportopleiding zijn we dan ook bijzonder trots op het resultaat dat dit schooljaar door onze leerlingen werd neergezet.”

“Met de VMS leverden we volgende topprestaties: in het volleybal hadden we provinciale kampioenen bij de scholieren meisjes, miniemen jongens, cadetten jongens en scholieren jongens. De miniemen meisjes waren verliezend finalist. De scholieren jongens en cadetten jongens werden ook Vlaams kampioen. De miniemen jongens en de scholieren meisjes behaalden zilver.”

“We behaalden maar liefst vier van de zes Kardinaalsbekers volleybal en bij mijn weten heeft niemand dit ooit voorgedaan. De scholieren meisjes, miniemen jongens, cadetten jongens en scholieren jongens zorgden hiervoor.”

“In het voetbal werden de meisjes categorie 1 (1ste, 2de en 3de jaar) provinciaal en Vlaams kampioen en in het minivoetbal werden de miniemen meisjes provinciaal kampioen. De scholieren jongens speelden de provinciale finale.”

We wonnen maar liefst vier van de zes Kardinaalsbekers volleybal

“Op het provinciaal kampioenschap was er zilver voor het dansteam van de VMS en werd dat team ook geselecteerd om België te vertegenwoordigen op het WK voor schooldansteams in Rusland.”

“Maar ook individueel blonken er VMS-leerlingen uit. Jutta Vanbrabant behaalde goud op de Vlaamse kampioenschappen judo en Rune Dujardin behaalde brons op diezelfde kampioenschappen. En atleten Elias Doom en Michiel Cneut werden geselecteerd voor het WK Atletiek van ISF dat in Split (Kroatië) plaatsvond.”

Meer sport op school

“In de VMS krijgt elke leerling twee uur lichamelijke opvoeding per week”, neemt directeur Luc Vanrobaeys over. “De modernisering van het secundair onderwijs geeft ons nu de kans om onze leerlingen vanaf 1 september 2019 in het eerste jaar nog meer sport aan te bieden.”

“Van de 32 lesuren in het eerste jaar, zijn er twee talenturen die door de school vrij kunnen ingevuld worden. In de VMS kozen we voor vier opties: STEM-wetenschappen, Media en Cultuur, Economie en Actua en uiteraard Sport.”

“In Sport is er zelfs keuze uit twee mogelijkheden. In het talentuur Sport en Wetenschappen combineren we sporttheorie met sportoefeningen terwijl er in het talentuur Volleybal- en sportacademie tijd is om enkele uren per week extra actief te sporten. De sporthal van de VMS is natuurlijk ideaal om hier een praktische invulling aan te geven.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.