Twee trapliften voor basisschool Sint-Jozef

Redactie KW

Op woensdag 28 juni werden twee trapliften – geschonken door de firma Otolift uit Turnhout – geïnstalleerd in basisschool Sint-Jozef. Dit kon Samira Takkal (31), de mama van Ines Boussof bekomen nadat ze bij verschillende instanties pogingen ondernomen had tot financiering.

Ines is een kleuter van 3,5 jaar met een mobiele beperking. Ze zit in de eerste kleuterklas van basisschool Sint-Jozef in Kortrijk. Het meisje kan niet zelfstandig stappen of staan. In samenwerking met thuisbegeleiding ‘t Spoor, GOM-begeleiding door Dominiek Savio, kinesitherapie en een gedreven mama wordt in de klas gebruik gemaakt van een aantal hulpmiddelen.

“Het is niet de eerste keer dat firma Otolift dergelijk sociaal gebaar doet”

Een sta-apparaat, een zitstoel en aangepast meubilair moeten het voor Ines – die in een rolstoel zit – mogelijk maken om zo optimaal mogelijk aan de klasactiviteiten deel te nemen. Tot nu toe zit Ines in de klassen op het gelijkvloers, maar de meeste klaslokalen in de school bevinden zich op een verdieping of nog iets hoger en de school heeft geen lift.

Geen budget of subsidie

“Het was voor de hand liggend dat Ines bij ons op school zou komen, want het gezin woont hier dichtbij”, vertelt zorgcoördinator Claude Soete. “Maar zo voor de hand liggend was het door de motorische beperking van Ines niet.” Het kindje startte in de peuterklas bij juf Sofie Strybos en bleef in het peuterklasje bij juf Sofie en juf Anna Decabooter. Na Pasen maakte het meisje de overstap naar het eerste kleuter bij juf Marie-Sophie Knockaert en volgend jaar gaat ze naar het tweede kleuter.

“Wij zijn een school die zich inzet voor kwetsbare gezinnen”

“Hoewel het ministerie van Onderwijs voorstander is van een inclusieve maatschappij, kreeg mama Samira slechts enkele niet veel betekenende antwoorden van die kant. Aanpassingswerken in de school konden niet gefinancierd worden.” Ook de gesprekken die met stad Kortrijk gevoerd werden, gingen voor de mama te traag en ze ging zelf op zoek naar firma’s die liften bouwen. De firma Otolift ging in op de vraag van Samira en kwam opmeten om een offerte te maken. De enkele duizenden euro’s waren niet mogelijk om door de school te bekostigen.

Twee trapliften voor basisschool Sint-Jozef

“Wij zijn een school die zich inzet voor kwetsbare gezinnen en er is geen ruimte in ons budget voor grote investeringen. Nadat ze bij de firma Otolift hoorden dat er pogingen zouden ondernomen worden om aan het geld te komen door wafelbak en andere activiteiten, werd er kort overleg gepleegd en besloot de firma om de twee nodige liften te schenken en ook gratis te installeren. Het is de tweede keer dat de firma dergelijk sociaal gebaar doet. Vorig jaar schonk ze een traplift aan De Levensboom in Marke.

(EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.